Što je tragač za navikama i kako ga voditi

Od ponedjeljka ću uzeti…

Koliko često si dajemo obećanja da ćemo nešto promijeniti u životu, prekinuti lošu naviku ili naučiti nešto novo. Ponekad, čak i sa zavidnom revnošću, nastavimo sa svojim planom, ali vrlo rijetko dovodimo stvar do kraja. Ali da bi korisna vještina postala dio života, potrebno je samo prvi put uložiti napore u njezino redovito ponavljanje, tada će postati automatski, tj.e. pretvorit će se u naviku.

Da biste postigli ono što želite, ne odstupite od planiranog i približite se cilju korak po korak, vrijedi nabaviti tragač za navikama.

U čemu može biti korisno

Tracker najbolje funkcionira s uvođenjem dobrih navika ili odbijanjem štetnih. Pomoću nje možete pratiti napredak u poslu. Na primjer, kontrolirajte koliko puta tjedno idete u krevet na vrijeme, učite li 20 engleskih riječi dnevno, vježbate li ujutro. Tracker vam može pomoći dodati nešto u vašu svakodnevnu rutinu i podsjetiti vas da to radite dok vam aktivnost ne postane navika (a ponekad i nakon toga).

Tragač navika najčešće je grafikon u kojem pratite svoj” napredak ” u nekom poslu. U praksi je to obično tablica s praznim ćelijama koje se mogu precrtati ili označiti kao izvršene.

Što je tragač za navikama i kako ga voditi

Značajke tragača

 1. Pomaže u vizualnom praćenju napretka: mreža ćelija s već označenim kvačicama uvelike podiže moral. Jasno vidite koliko ste vremena posvetili svojoj novoj navici ili postizanju cilja, možete pratiti svoju aktivnost.

 2. Podsjeća na cilj: jedan od uvjeta za korištenje tragača je da mora biti negdje pred vašim očima, tako da u pravo vrijeme ne zaboravite na svoje obveze.

 3. Disciplinira: vaši su postupci unaprijed planirani, tako da je lakše izvršiti svoje planove na vrijeme.

 4. Povećava samopoštovanje: osjećaj ponosa i samopouzdanja preplavljuje kada imate vizualnu potvrdu puta koji ste već prešli. Usput, neke aplikacije omogućuju vam da vidite svoj rast u svladavanju nove vještine u obliku grafikona ili grafikona.

 5. Motivira: želja da se stavi još jedan potvrdni okvir i na taj način popravi uspjeh pomaže da se ne odstupi od planiranog.

 6. Nadahnjuje vjeru: ako vaš put ima krajnji cilj, tada zahvaljujući Tragaču možete svakodnevno vidjeti koliko koraka morate poduzeti do kraja cilja, svakodnevno skraćivanje ovog puta ne dopušta napuštanje planova.

Gdje nabaviti Tracker?

 1. Pronađite gotov uzorak i ispišite ga ili vodite elektroničkim putem. Na mreži postoji mnogo besplatnih trackera. Neke trgovine svojim kupcima nude originalno dizajnirane jedrilice-knjige.

 2. Preuzmite aplikaciju. Prikladno je jer ne zauzima prostor i uvijek je pri ruci. Osim toga, tamo možete staviti podsjetnik kako sigurno ne biste zaboravili poduzeti sljedeći korak prema formiranju nove navike. Programeri internetskih tragača nadopunjuju ih korisnim vježbama, motivirajućim nagradama za prolazak sljedeće razine i pretvaraju postupak u uzbudljivu potragu. Među takvim aplikacijama ima mnogo besplatnih. Na primjer, Ace, Ace, Ace itd.

 3. Napravite sami. Ako želite imati ekskluzivni tracker, a osim toga znate kako koristiti programe za stvaranje infografike, slobodno pokušajte stvoriti vlastiti dizajn.

Kako raditi s trackerom

Nakon što ste kupili, napravili ili ispisali odgovarajuću tablicu/preuzeli aplikaciju, u nju zapišite zadatke koje ćete obavljati. Ako ne koristite posebnu aplikaciju, postavite sebi podsjetnik kako sigurno ne biste zaboravili izvršiti potrebnu radnju.

Postavite tragač tamo gdje ćete ga često vidjeti – na radnu površinu, na hladnjak ili iznad kreveta.

Svaki dan dovršite zadatke i zabilježite što je učinjeno u trackeru. Stavite kvačicu, znak plus ili precrtajte korak (ovisno o vrsti tragača).

Pravila praćenja

 1. Tracker bi trebao biti prikladan.

 2. Dolje multitasking. Jedan tragač-jedan cilj. Ako imate na umu nešto globalno, na primjer, poboljšati zdravlje, a ne samo početi trčati ujutro, onda možete koristiti univerzalni Tracker. Istodobno će imati više ciljeva (zdrava prehrana, sport, prestanak pušenja ili kava). Ali bolje je usredotočiti se na jednu stvar, a popratne ciljeve učiniti prerogativom budućnosti.

 3. Cilj mora biti specifičan. Tracker je vrlo praktična stvar i ne radi s apstraktnim ciljevima poput “postati produktivniji”. Napišite koje konkretne korake namjeravate postići. Na primjer, svladavanje novog recepta svaki dan.

 4. Nemojte biti prestrogi prema sebi. Tragač se ne bi trebao pretvoriti u zatvorskog čuvara. Ako danas niste uspjeli slijediti plan, u redu je. Nemojte zamjeriti ili kriviti sebe. Svi imaju regresiju i povratne udarce. Samo nastavite raditi ono što ste namjeravali, možda u manjem opsegu i s manje entuzijazma nego na početku. Ali glavna stvar je ne odustati.

 5. Tracker se mora koristiti dok se Odabrana radnja ne pretvori u automatizam, tj.e. preći će u kategoriju uobičajenih radnji. Bez izvođenja ove radnje osjetit ćete nelagodu.

Koje se navike mogu primijeniti pomoću trackera?

Samorazvoj

 1. pročitajte 50 stranica dnevno;
 2. naučite strani jezik;
 3. ovladajte novim hobijem;
 4. Naučite svirati glazbeni instrument;
 5. istražite obrazovni tečaj.

Sport i zdrav život

Što je tragač za navikama i kako ga voditi
 1. prestanite pušiti;
 2. odlazak u krevet ranije;
 3. pijte više vode;
 4. trčanje ujutro;
 5. zamahnite prešom;
 6. uzmi vitamine;
 7. odustati od alkohola;
 8. radite dasku svaki dan;
 9. jesti više zelenila.

Ljepota i briga o sebi

 1. koristite ovlaživač zraka;
 2. radite masažu lica;
 3. koristite zakrpe.

Dodatni poticaji

U početku će vam vođenje tragača donijeti zadovoljstvo, a novo iskustvo pobuditi znatiželju i entuzijazam. Ali postupno će osigurač popustiti i provedba planiranih radnji bit će povezana sa sve većim otporom. Postoji želja za bacanjem započetog i stavljanjem tragača u ladicu stola. U ovoj će situaciji pomoći neki trikovi.

 1. Zajednica.Lakše je slijediti zadatak u timu istomišljenika. S njima ćete dijeliti svoje uspjehe, crpiti inspiraciju i motivaciju od onih koji su uspjeli doći do kraja, tražiti podršku kad vam ruke padnu.

 2. Potražite grupe na društvenim mrežama, u kojem ljudi nastoje postići isti cilj. Ili sami stvorite sličnu zajednicu. Ako imate puno sljedbenika, pronalaženje sljedbenika bit će lako. U krajnjem slučaju, pozovite svoju prijateljicu da vam se pridruži. Za one koji su navikli na rivalstvo, to će biti razlog da ne napuste ono što su započeli.

 3. Učinite cilj javnim.Takav primjer daju blogeri. Na društvenim mrežama izražavaju svoje planove i obećanje da će ih slijediti do kraja. U suprotnom, spremni ste se rastati s iznosom novca koji se temelji na internetu. Čak i ako niste bloger s milijunskom publikom, vrlo dobro možete slijediti njihov primjer. Obećajte mužu ili djevojci da ćete im platiti ako ne uspijete doći do kraja u postizanju svog cilja.

 4. Tragač pred očima.Neka List s trackerom visi iznad vaše radne površine. Na taj ćete način često naletjeti na njega i manje je vjerojatno da ćete zaboraviti izvršiti potrebnu radnju.

 5. Poticanje.Obećajte sebi neku vrstu nagrade za ispunjenje cilja. Još bolje, podijelite ga na koliko zadataka i nagradite se za prolazak kroz svaku srednju fazu.

 6. Podsjetite se češće kako se vaš život mijenjanakon što savladate vještinu ili postignete odabrani cilj, koliko ćete dobro u nju unijeti novom navikom. Bit će korisno sanjati i zamisliti život u svim detaljima nakon.

 7. Zapamtite tonajteže je početi nešto raditi.Stoga se nagovorite da samo napravite prvi korak, poput nošenja sportske uniforme, ako je navika koja se razvija povezana sa sportom. Nakon toga – sljedeći korak je izlazak iz kuće. Krećite se postupno.

Tragač navika nije čarobni štapić, sam po sebi neće vam moći smanjiti težinu i neće vam oduzeti cigaretu. Bez obzira koliko lijep i prikladan Tracker bio, on ne može učiniti glavnu stvar za vas-početi provoditi. No, Tracker dobro obavlja ulogu organiziranja života i pomaže vam da ne izgubite motivaciju.

Odlučivši nešto promijeniti u životu, sjetite se da uspjeh ovisi samo o uloženim naporima i vlastitoj tvrdoglavosti. Tracker je samo dobar pomoćnik. A da bi to uspjelo, cilj vam mora biti zanimljiv, a zadaci primjenjivi na Vaš životni ritam.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Allen Ovich

Zdravo svima! Ja sam Allen Ovich, i veoma sam uzbuđen što mogu da podelim svoju strast prema popravci i instalaciji opreme sa vama. Kao autor na ovom sajtu, pokreće me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumeju i reše probleme vezane za njihovu opremu.

Comments: 2
 1. Viktor

  Tragač za navikama je alat ili tehnika koja nam pomaže pratiti naše navike i stvoriti bolju svakodnevicu. Kako ga voditi? Da li postoji neki specifičan način da se koristi ili savjet kako ga najbolje primijeniti?

  Odgovori
 2. Nikola

  Tragač za navikama je alat koji prati naše svakodnevne navike i pomaže nam shvatiti koje su dobre, a koje loše. Kako ga voditi i kako nam može pomoći u promjeni navika?

  Odgovori
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: