Aparat za kavu pod

U posljednje vrijeme aparat za kavu pod postaje sve popularniji. Za pripremu kave u njoj koriste se posebni odmjereni i prethodno zapakirani dijelovi mljevene kave, tako da cijeli proces traje mnogo manje vremena nego, na primjer, u slučaju aparata za kavu od rogača. Ispada vrlo aromatično piće bogatog okusa pržene kave.

Zadovoljstvo je imati takav uređaj za dom u kojem živi ljubitelj kave, jer više ne treba trošiti vrijeme na mljevenje cijelih sirovina i svaki put odmjeriti određene porcije. I premda mnogi gurmani već dugo koriste ovu metodu kuhanja kave, no ova vijest još nije stigla do mnogih ljubitelja ovog napitka, a riječ “mahuna” nije im poznata.

Što su mahune kave?

Mahune – znači pakirana mljevena, pržena i prešana zrna kave. Mahune su teške 7-9 grama, a ova količina dovoljna je za pripremu jedne porcijske šalice. Talijani su prvi izmislili takvu ambalažu, budući da su veliki ljubitelji ovog napitka – pa su uvelike pojednostavili proces njegove pripreme. Ako govorimo izravno o pojmu “chalda”, onda u prijevodu s talijanskog cialda znači “vafli”.

Za Ruse, novi izum u obliku aparata za kavu pod, njihova svrha i način uporabe dosegli su tek 2004. godine. Pakiranje mljevene kave na ovaj je način radila tvrtka Kuppo. Trenutno imamo priliku kupiti takvu kavu u pakiranjima od kojih svaka može sadržavati mahune u količinama od 18 do 100 komada.

Kako se izrađuju?

Za proizvodnju mahuna koristi se prilično složena tehnologija koja je dostupna samo specijaliziranim tvornicama.

 1. Prije svega, pripremaju se odabrana zrna zelene kave.
 2. Zrna se prže i ostavljaju stajati nekoliko dana (za to su stvoreni određeni uvjeti). Tijekom tog vremena u smjesi kave događaju se upravo one organske transformacije koje je dovode u stanje prikladno za daljnju preradu.
 3. Zatim se kava samelje i preša u mahune, koje su hermetički zapakirane u metalizirani plino nepropusni film za najviše 20 sekundi s upuhanim inertnim plinom dušikom. Tako mahune postaju okrugle, za što su dobile još jedno jednostavno ime – tablete za kavu.

Ti se proizvodi mogu proizvoditi u različitim promjerima, ovisno o standardu koji je odabrao proizvođač: E. S. E. ili Senseo. U prvom slučaju to su tvrdo stisnute tablete promjera 44 mm, a u drugom slučaju mahune su mekane, praškaste, iste težine, ali promjera 55 mm.

Senseo mahune mogu se koristiti ne samo za espresso, poput E tableta. S. E., pogodni su i za pripremu drugih napitaka – americano i lungo. U obliku praha, mahune kave pakirane su s različitim vrstama kave, a ne samo s kavom, mogu postojati i varijacije s dodatkom, na primjer, dodatka u čokoladi, kremastog, karamelnog ili orašastog.

Pregled popularnih pića pripremljenih u aparatu za kavu pod:

 • Koncert Italco. Uz kavu, ovom piću dodaje se i afrička robusta. Sadrži 1,8% kofeina, ima prekrasnu gustu pjenu i okus koji podsjeća na tamne lješnjake. Od ove kave možete napraviti i cappuccino.
 • Buscaglione Long. Ovo piće je gorko, ima okus badema i začinsku aromu. Koristi se za pripremu pića poput lunga i americana.
 • Buscaglione Passione. Čokoladno-orašasti okus ovog napitka zadivit će ljubitelje espressa i Americana. Mahuna kave varira u stupnju prženja, može biti srednja ili jaka, sadržavati kofein ili ne.
 • Buscaglione Decaffeinato. Ovo je vrsta pića bez kofeina, u okusu se podsjeća na neku vrstu kiselog plodova. Ova kava može se piti bez ograničenja.
 • Italco Asolo. Ovo je slično piće iz razreda “Brazilski arapski”, u kojem je sadržaj kofeina podcijenjen i je samo 1,2%.

Popularna oprema

 • Di Maestri. Ovi fer aparat za kavu smatraju se najboljom automatskom opremom iz svih automobila u kojima se priprema kava. O ovom talijanskom robnom marku, zahvaljujući brzom kuhanju pića, svoje vjerne troškove i visoke kvalitete, ubijaju ljubavnike širom svijeta.
 • Grimac. U ovoj aparat za kavu, vrlo je zgodan za kuhanje cappuccino i espresso. Ovo je vrlo pouzdan i nepretenciozan mehanizam s kojim možete kuhati nekoliko šalica kave. Uređaj je vrlo jednostavan za korištenje, aparat za kapučino ovdje je automatski, radi s bilo kojim mahunama. Trenutno se mahune koriste za pakiranje ne samo kave, već i čaja. Ali moram reći da izbor kave pakirane u mahune nije velik, 15 -ak vrsta.

U kojim se aparatima za kavu može kuhati kava pod?

Za ovaj proces trebat će vam aparat za kavu od rogača – tih, ergonomski i jeftin u usporedbi s ostalim kućanskim aparatima ove klase, čije je načelo rada mnogo jednostavnije. Aparati za kavu, u kojima put tople vode prolazi kroz izljev, tabletu za kavu pa do šalice, nisu dizajnirani za promjenu jačine kuhanog napitka. Sve u ovom slučaju ovisi samo o tome koliko je čvrsto pritisnut pripremljeni prah.

Takav uređaj može se koristiti i za uobičajenu pripremu napitka od kave, bez tableta ili mahuna, ali tada se morate pozabaviti mjerenjem određenog dijela praha i njegovim utiskivanjem. To će zahtijevati određene vještine, jer u protivnom nepravilno tampiranje može dovesti do pića niske kvalitete. Ako pretjerate s nabijanjem, voda će teško proći kroz prah, a pretjerano žestoko piće bit će gorkog okusa. Zato je ipak bolje kupiti mahune i budite sigurni da će piće ispasti točno onako kako vam treba.

Kako skuhati kavu s mahunama?

Dio kave se oslobađa iz ambalaže i stavlja u poseban filtar, koji se zatim umeće u sam aparat za kavu i tamo fiksira. Proći će samo pola minute prije nego što čujete signal koji pokazuje da je vaša kava spremna. Čak bi i instant kava potrajala duže. A čak i dijete može skuhati kavu od mahuna. Potrebno je izmjeriti količinu mljevenog proizvoda za svaku šalicu i zabrinjava činjenica da koliko god se trudili, ali svaki put barem malo praha, zasigurno će probuditi stvar prošlosti.

Također je vrlo prikladno da ostaci kave ne ostanu u filtru uređaja, tako da ne morate čistiti uređaj za kuhanje. Chalda se nakon upotrebe jednostavno izvadi i baci. Jedino upozorenje – prije kuhanja provjerite ima li oštećenja na pakiranju mahuna.

Takvi aparati za kavu prikladni su i za kuhanje čaja. Ove uređaje proizvode svjetski poznati proizvođači, uključujući marke poput:

 • Philips;
 • Bosch;
 • Severin;
 • Rowenta.

Za rad različitih modela aparata za kavu pod, koriste se samo filtri ovih provjerenih proizvođača.

Prednosti

Glavna prednost je jednostavnost postupka povezanog s pripremom aromatičnog napitka. No, postoji niz drugih:

 • glavni su stalan i stabilan okus svježe mljevenih žitarica i kvaliteta pića;
 • cijena za šalicu pića s mahunama slična je cijeni dobrog mljevenog analoga, a ponekad je i demokratičnija. Za paket koji sadrži 18 mahuna morat ćete platiti od 500 do 700 rubalja, a ako je mahuna u pakiranju 100, tada će cijena biti oko 2000 rubalja;
 • prikladno je pratiti kako se kava konzumira kako bi se točno znalo koliko joj je šalica preostalo;
 • važno je da sadržaj mahuna ne sadrži aditive kemijskog podrijetla, kao ni konzervanse i emulgator, koji se obično koriste za dobivanje postojane i guste pjene;

 • postupak prešanja pod tlakom obogaćuje prah aromatičnim uljima, zbog čega ima neopisivu aromu;
 • prisutnost inertnog plina dušika u pakiranju doprinosi najboljem očuvanju okusa i arome kave, takav se proizvod može čuvati dvije godine i ostati isti svjež. Za usporedbu: zrna će izgubiti aromu za tjedan dana, a za to prah treba biti otvoren nekoliko minuta;
 • Ovaj proizvod ima vrlo ekološko pakiranje koje mu omogućuje da ne dođe u dodir s materijalom koji se koristi za izradu konusa tijekom pripreme napitka.

O nedostacima

Svakako postoje mnoge prednosti ovog proizvoda, međutim, on ipak ima neke nedostatke. Neki se korisnici ne slažu s činjenicom da proizvođači za napitak od mahuna koriste najkvalitetnije žitarice. Motiviraju ovo mišljenje činjenicom da je elitna kava u prodaji uvijek bila samo u obliku integralnih žitarica. Mnogi od njih skloni su vjerovanju da ništa ne može biti ukusnije od svježe mljevene kave, uključujući mahune.

Nedostatkom mahuna smatra se i nemogućnost utvrđivanja okusa predloženog proizvoda, kao i činjenica da je nemoguće prilagoditi dozu ili eksperimentirati tijekom procesa pripreme s dodacima. Iako, kad je napitak gotov, možete dodati, na primjer, vrhnje, mlijeko ili druge proizvode po svom ukusu. A činjenica da pronaći takav proizvod na šalteru supermarketa nije lako također je jedan od njegovih nedostataka.

Konačno

Iako postoje nedostaci u novoj metodi pripreme mirisnog i voljenog pića po mnogima, činjenica da sve više stječe obožavatelje je neosporna. Potrošačima se svidjela činjenica da kuhanje profesionalne kave kod kuće ili u uredu više nije problem, a za to ne morate imati nikakva posebna znanja ili vještine – sve je jednostavno, brzo i vrlo ukusno.

Prezentacija kompaktnog aparata za kavu pod pod talijanske tvrtke Grimac – u sljedećem videu.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: