Kako oprati kimono

Kimono se koristi za trening borilačkih vještina. Dobro propušta vodu, upija vlagu i pruža veliku slobodu kretanja. Ali uz sve prednosti ovog materijala, zahtijeva poseban pristup njezi, pranju i sušenju.

Pripremili smo preporuke za pravilno pranje kimona, slijedeći koje ćete dugo zadržati odjeću u izvornom izgledu.

Značajke kimono materijala

Značajke kimono materijala

Obično se za izradu kimona koristi pamučna tkanina koja se nakon pranja smanjuje na 5%. Maksimalno skupljanje karakteristično je za 100% pamuk.

Također, stupanj skupljanja ovisi o temperaturi, načinu pranja, obradi tkanine protiv skupljanja. Da bi smanjenje tkiva bilo minimalno, temperatura ne smije prelaziti 30. Ako dođe do 90-a, materijal će se smanjiti. U isto vrijeme, temperatura vode može biti iznad 30, ako materijal ne sadrži samo pamuk, već i sintetiku.

Pažnja!Ako je greškom kupljen preveliki kimono, tada će temperaturni režim od 90.

Za pranje kimona trebate koristiti poseban prah za Pamučne tkanine.

U svakom slučaju, prije početka pranja trebali biste se upoznati s onim što piše na naljepnici. Označava pravila pranja, način rada i temperaturu vode.

Koliko često prati kimono

Preporučuje se pranje materijala 1-2 puta tjedno. To nije potrebno raditi nakon svakog treninga, jer često pranje brže troši tkaninu. Ali također ne biste trebali prati kimono svaka 3-4 tjedna-inače će se prljavština početi nakupljati na odjeći. Nakon svakog treninga preporuča se samo isprati kimono i dobro ga osušiti.

Kako bi kimono bio manje prljav, preporučuje se dobro obrisati premaz na kojem se održavaju časovi prije svakog treninga.

Ako se kimono brzo zaprlja, ispod njega vrijedi nositi majicu ili majicu koja će upiti znoj bez ostavljanja pruga na odjeći. Takvu odjeću treba prati nakon svake uporabe na maksimalnoj temperaturi. Ako stroj nije u stanju zagrijati vodu do 90.

Kako oprati kimono u pisaćem stroju

Postupak:

  1. Okrenite kimono iznutra, smotajte ga, stavite u jastučnicu i stavite unutar bubnja;

  2. U odjeljak za prah dodajte odgovarajući proizvod;

  3. Dodajte regenerator za ispiranje;

  4. Postavite temperaturni režim na 30.;

  5. Postavite vrijeme pranja od 1,5 sata: tako će se sva prljavština ukloniti s hrpe pamučnih niti (ako pranje traje manje vremena, prljavština će se ukloniti samo s površine odjeće);

  6. Odaberite način pranja “Pamuk”.

Nemoguće je sušiti kimono u stroju s agresivnim centrifugiranjem – inače će se Tkanina deformirati. Ako materijal uključuje sintetiku, odjeću možete iscijediti na 500 okretaja.

Nakon pranja kimono možete škrobiti dodavanjem škroba prethodno razrijeđenog u vodi u žele u posudu s toplom vodom. Ne trebate koristiti previše škroba, jer u protivnom postoji rizik da tkanina odjeće postane kruta, a to će dovesti do poteškoća u glačanju.

Kako ručno oprati kimono

Kako oprati bijele čarape

Postupak:

  1. Namočite kimono u toploj vodi 2 sata ili 30 minuta ako se Tkanina prolije;

  2. Napunite posudu vodom, dodajte deterdžent za pranje kunalja ili sapun (ne za kućanstvo, jer će nagrizati boju);

  3. Uronite kimono u umivaonik i operite ga stiskanjem i otkopčavanjem ruku. Ne možete trljati odjeću – inače će se na njoj formirati pelete;

  4. Lagano iscijedite kimono i isperite ga.

Ako je kimono bijel, tada prilikom namakanja vrijedi dodati 1-2 žlice u vodu. žlice sode bikarbone ili sapunice od istrljanog sapuna. Namače se 30 minuta.

Ako su se na kimonu stvorile mrlje od znoja ili je odjeća postala siva, možete koristiti izbjeljivač s kisikom, dodajući ga tijekom namakanja ili tijekom pranja. Takav izbjeljivač brzo uništava masti, što dovodi do pojave žutih mrlja na odjeći.

Sredstva koja sadrže klor ne mogu se koristiti – inače će žute mrlje postati sive, a tkanina će postati tanka.

Također, da biste uklonili tragove znoja, kimono možete staviti na 30 minuta u posudu s toplom vodom razrijeđenom s 9% otopinom octa ili soli u omjeru 1:1.

Kako oprati kimono pojas

Remen se pere ručno. Ako je obojen, Nabavite puder za obojene stvari.

Bijeli pamučni pojas s vremena na vrijeme treba izbjeljivati. Ako se na njemu pojave mrlje, pomoći će vam sredstva za čišćenje bez klora.

Kada uklanjate mrlje s pojasa, preporuča se provesti isti postupak sa samim odijelom, tako da oba elementa izgledaju isto.

Istodobno, pojas je važan detalj kimona. Njegova boja označava vještinu vježbača. Brojne velike škole borilačkih vještina zabranjuju pranje ovog dijela.

Smjernice za sušenje kimona

Nakon završetka pranja potrebno je izvaditi odjeću, izravnati je i okomito objesiti na vješalicu. Preporučuje se postavljanje kimona na balkon ili vani – na taj će se način brže osušiti. Ne možete objesiti odjeću u blizini uređaja za grijanje ili kamina. Stavljanje kimona na sunčevu svjetlost također se ne preporučuje – inače može brzo požutjeti. Također ne možete koristiti sušilo za kosu.

S vremena na vrijeme vrijedi ispraviti kimono – inače će biti potpuno prekriven naborima. Što duže traje sušenje, to je manji rizik da odjeća odaje neugodan miris.

Budući da se kimono dugo suši, vrijedi kupiti 2-3 kompleta odjeće.

Trebam li glačati kimono? Ako je pletena, onda takva odjeća ne treba glačati. Za ostale slučajeve prihvatljiv je program glačanja posebno za pamučnu odjeću – na temperaturama do 200 (“3”) s funkcijom pare za poboljšanje zaglađivanja.

Ako je odijelo pravilno oprano i osušeno, na njemu ne bi trebalo biti nabora. A ako je odjeća tijekom sušenja fiksirana u istom položaju, to znači da nije ispravljena nakon pranja. Kimono možete ponovno navlažiti i osušiti.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: