12 najboljih kefira

Liječnici kažu da bi osoba trebala konzumirati trideset i šest litara kefira godišnje. Ako izračunate za jedan dan, ispada vrlo malo – samo sto grama. Rusi u prosjeku piju oko dvadeset litara, a to je gotovo upola manje od potrebne norme. Možda ne znaju svi da kefir ne samo da utažuje žeđ, već i poboljšava zdravlje. Istina, takav terapeutski učinak na tijelo ima isključivo prirodni proizvod. Kako odabrati kefir od sve raznolikosti predstavljene na policama? Kojem proizvođaču dati prednost? Što je zdravije: kefir, fermentirano pečeno mlijeko ili jogurt? Na ova pitanja odgovorit će naš članak. Stručnjaci iz Interneta pripremili su i ocjenu 12 najboljih kefira.

Što je zdravije kefir, fermentirano pečeno mlijeko ili jogurt

ProizvodPrednostiNedostaci
Kefir+ VISOK SADRŽAJ ELEMENATA U TRAGOVIMA: FLUOR, JOD, BAKAR;

POBOLJŠAVA PROCES PROBAVE;

+SADRŽI BAKTERIJE KOJE NORMALIZIRAJU MIKROFLORU;

+U PROIZVODNJI SE NE KORISTE PUNILA ZA HRANU;

+ODLIČNO SE SLAŽE S RIBOM, MESNIM PROIZVODIMA, KAO I JAJIMA, PERADI I DRUGIMA KOJI SADRŽE PROTEINE;

+BOGATA KALCIJEM, TAKO DA SE HRANA BOLJE APSORBIRA;

+SADRŽANI MIKROORGANIZMI DOPRINOSE UKLANJANJU TOKSINA I ZAUSTAVLJANJU REPRODUKCIJE PATOGENIH MIKROORGANIZAMA;

+NEMASNI PROIZVOD IDEALAN JE ZA PREHRANU.

-SVJEŽI KEFIR RAZLIKUJE SE OD TRODNEVNOG: PRVI IMA LAKSATIVNI UČINAK, A DRUGI-NAPROTIV;

-NASTAJU UGRUŠCI I ELEMENTI KOJI STVARAJU PLIN, PA SE UPORABA NE PREPORUČUJE OSOBAMA S OSJETLJIVIM GASTROINTESTINALNIM TRAKTOM;

-KONTRAINDICIRANO ZA OSOBE KOJE PATE OD GASTRITISA I ČIRA S VISOKOM KISELOŠĆU ŽELUČANOG SOKA.

Fermentirano pečeno mlijeko+BOGATA KORISNIM TVARIMA: VITAMINIMA, SUMPOROM, ŽELJEZOM, FOSFOROM, KALCIJEM, MAGNEZIJEM;

IMA NJEŽNO SLATKAST OKUS;

+U SAVRŠENOM JE SKLADU S JELIMA OD BOBICA I VOĆA, KAO I PEKARSKIM PROIZVODIMA BEZ KVASCA;

+NEMA KONTRAINDIKACIJA ZA LJUDE KOJI IMAJU POREMEĆAJE U PROBAVNOM TRAKTU I ONE KOJI IMAJU ŽELUČANI SOK S VISOKOM KISELOŠĆU.

ZA RAZLIKU OD KEFIRA I JOGURTA, VISOKOKALORIČAN JE, PA NIJE PRIKLADAN ZA PREHRANU.
Jogurt+PRIRODNI PROIZVOD SADRŽI VELIKU KOLIČINU VITAMINA, ORGANSKIH ZASIĆENIH MASNIH KISELINA, MAKRO-I MIKROELEMENATA, MONO – I DISAHARIDA;

U USPOREDBI S KEFIROM, POVEĆANI SADRŽAJ PROTEINA;

+KORISNE BAKTERIJE PREŽIVLJAVAJU DA UĐU U CRIJEVNI TRAKT, JER SU IMUNE NA ŽELUČANE SOKOVE;

+UKLANJA STAFILOKOKE, STREPTOKOKE, TIFUSNE ŠTAPIĆE IZ TIJELA;

+IMA NEUTRALAN OKUS;

+PREPORUČUJE SE ZA KONZUMACIJU OSOBAMA KOJE NE PODNOSE LAKTOZU;

+IDEALNO ZA DIJETU.

Kako odabrati kefir

 1. Sorte. Može se proizvesti metodom spremnika ili termostata. Ova karakteristika ne utječe na kvalitetu, iako termostat ima puno intenzivniji okus. Oštrina i kiselost u kefiru povećavaju se tijekom cijelog roka trajanja, pa će kefir koji je upravo pušten u prodaju s montažne trake biti znatno mekši od tri do pet dana. Natpis “kefir napitak” znači da je pred vama proizvod koji može utažiti žeđ, ali nema koristi za tijelo.
 2. Sadržaj masti. Nalazi se podebljano (2.5-4%) i nemasno (do 2.5%) piće. Sve ovisi o mlijeku koje se koristi u proizvodnji. S najmanjim postotkom masti proizvodi se u obranom mlijeku. Na policama se nalazi i kefir s udjelom masti od oko 6%, ali takav proizvod sadrži vrhnje. Zapamtite da će kefir s prosječnim udjelom masti bolje zadovoljiti glad, a okus će biti puno ugodniji, bogatiji. Istina, za dijetalni stol ne biste trebali kupiti proizvod s udjelom masti većim od 2.5%.
 3. Sastojci. Korisni proizvod uvijek će biti napravljen od kiselog tijesta na kefirnim gljivama i pasteriziranom mlijeku. Osim toga, sastav uključuje bifidobakterije i laktobacile, kao i poseban kvasac. Protein bi trebao biti najmanje tri posto, tek tada možemo govoriti o kvaliteti i prednostima. Beta-karoten i vitamini skupine A, B, C obično se nalaze u visokokaloričnom kefiru, čiji je sadržaj masti unutar 3.2-4%. Klasični pravi kefir ne može sadržavati konzervanse, bilo kakve dodatke bobicama, voću itd. d, boje, arome i još mnogo toga.
 4. Kiselo tijesto. Napravljeno od kefir gljiva. Oni su ti koji imaju prednosti koje omogućuju liječenje ljudskog tijela. Za to se mora poštivati tehnologija proizvodnog procesa. Moderni proizvođači naučili su kako napraviti kefir, koristeći umjesto uobičajenog kiselog tijesta suho mlijeko, povećavajući rok trajanja. Ali takav proizvod više nije kefir, već kefirno piće, što mora biti naznačeno na etiketi.
 5. Stupanj zrelosti. Akumulacija alkohola, oticanje proteina i razina kiselosti utječu na stupanj zrelosti: slaba se događa prvog dana nakon proizvodnje, Srednja-na drugom, jaka-na trećem. Što je veća zrelost, to je veći učinak proizvoda na gastrointestinalni trakt. Za osobe s gastrointestinalnim bolestima bolje je koristiti svježi kefir, u kojem nije prošlo više od dva dana od datuma proizvodnje.
 6. Rok trajanja.Uvijek obratite pažnju na rok trajanja. Pravi kefir u neotvorenom spremniku čuva se ne više od sedam dana. Postoje proizvođači čiji se proizvod ne pogoršava dulje vrijeme zbog dodavanja različitih komponenti, ali u svakom slučaju to razdoblje ne smije biti duže od deset dana. Nakon otvaranja pakiranja, piće treba konzumirati najkasnije dva do tri dana. U vrućem vremenu kupite isključivo svježe pripremljeni kefir, čak i ako je u hladnjaku.
 7. Informacije o naljepnici. Uz datum / vrijeme proizvodnje, rok trajanja, sastav i proizvođača, treba navesti podatke o tome koliko fermentiranih mliječnih bakterija i kvasca ima po gramu, kao i postotak masti. Pogledajte i GOST, napravljen u skladu s GOST-om, proizvod ima oznaku-314054. Skraćenica stranica kaže da tehnički propisi nisu kršeni u proizvodnji kefira.
 8. Pakiranje.Sigurnost korisnih svojstava pića ovisi o spremniku. Jeftin, ali i ne pruža dugo skladištenje – vrećica izrađena od gustog polietilena. Savršeno štiti od svjetlosti i zraka. Kefir u takvom pakiranju neće se pokvariti u roku od pet do deset dana. U plastičnim bocama i tetra pakiranjima proizvod se može čuvati mnogo duže-četrnaest dana.

Ocjena najboljih kefira

NominacijamjestoNaziv proizvodaocjena
Ocjena najboljih kefira1B. U. Aleksandrov 3.2-4%4.9
2“Piskarevski” 2.5%4.8
3“Ostankino 1955” 3.2%4.8
4“Losevo” 2.5%4.8
5“Mokshan” 1%4.7
6BioMax 1%4.7
7“Kozelski” 3.2%4.7
8“Brest-Litovsk” 3.6%4.6
9“Iz Vologde” 2.5%, PC “Vologda mljekara”4.5
10“Snježna kugla” 2.5%, JSC “lactis”4.5
11“Kuća u selu” 1%4.5
12“Prostokvashino” 1%4.4

B. U. Aleksandrov 3.2-4%

Ocjena: 4.9

Aleksandrov 3.2-4%

Kefir iz premium linije hrane vodi u ocjeni. Za proizvodnju se koristi odabrano punomasno mlijeko, prirodni kvasac na gljivama. Boris Jurijevič, osnivač tvrtke, brine o ugledu proizvodnje, stoga odgovara svojim imenom, koje djeluje kao jamac najviše kvalitete. Kupci znaju da novac ne plaćaju za marku.

Sadržaj masti u piću je unutar 3.2-4%. Kefir se proizvodi termostatskom metodom (kada se fermentacija odvija u boci koja se kasnije prodaje), tako da proizvod ima bogat okus i gustu konzistenciju sličnu kiselom vrhnju. Prije upotrebe, pakiranje se mora protresti kako bi se sadržaj promiješao. Važno je napomenuti da piće sadrži 3 g proteina, što ukazuje na korisnost, i 4 g ugljikohidrata. Sadržaj kalorija je visok, 57-64 kcal, tako da kefir nije prikladan za prehranu. Kao ambalaža koristi se plastična boca s poklopcem.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • blago kiselo;
 • kremasti okus;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 10 dana.

Nedostaci

 • relativno skupo-95 R na 500 g.

“Piskarevski” 2.5%

Ocjena: 4.8

Piskarevski 2.5%

Drugi redak zauzima prirodni kefir s maksimalnim korisnim svojstvima. Napravljeno od punomasnog i obranog mlijeka, kao i kiselog tijesta na kefir gljivama. Sadržaj masti je prosječan, pa je proizvod pogodan za konzumaciju onima koji su na dijeti ili žele ostati u formi. Energetska vrijednost je 50 kcal, što je nešto više od analoga s niskim udjelom masti s jednim posto.

Liječnici preporučuju, ako nema kontraindikacija, piti piće ujutro, za doručak, kako bi se pokrenula probava. Kefir se ne može piti čist, već se dodaje žitaricama, granoli itd. d. Proteini i ugljikohidrati u “Piskarevskom”, kao i u prethodnom proizvodu – 3, odnosno 4 g. Prodaje se u plastičnoj uskoj vrećici, što je povezano s kratkim rokom trajanja. Piće se proizvodi u istoimenoj tvornici mlijeka u Sankt Peterburgu. Kao što korisnici ističu, kefir se može naći u većini mrežnih super i hipermarketa.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • prosječna gustoća konzistencije;
 • ugodan okus s malo kiselosti;
 • prihvatljiv trošak-73 R na 1000 g.

Nedostaci

 • zbog mekog pakiranja ne pijte u pokretu;
 • u zatvorenoj posudi čuva se do 5 dana.

“Ostankino 1955” 3.2%

Ocjena: 4.8

Treća pozicija dobiva proširenje poznate marke. Sabbrand kombinira prehrambene proizvode proizvedene uzimajući u obzir gost, koji se nije mijenjao od sovjetskih vremena. Odnosno, kupac dobiva proizvode izrađene u skladu sa starim receptom, ali u uvjetima moderne tehnološke proizvodnje. Na proizvodima s takvim okusom već su narasle tri generacije stanovnika glavnog grada. Sada i sadašnji mladi mogu kušati ono što su jeli njihovi djedovi i bake, kao i roditelji.

Kefir s povećanim udjelom masti, 3.2%, napravljeno od pasteriziranog odabranog mlijeka i kiselog tijesta na kefirnim gljivama. Proizvod je prošao neovisna laboratorijska ispitivanja roskontrola, prema čijim je rezultatima utvrđeno da udovoljava obveznim zakonskim zahtjevima i standardima kvalitete. U njemu nisu pronađene štetne tvari (radionuklidi, teški metali, antibiotici itd. d.). Kvasac i plijesan sadržani su u prihvatljivim standardima, a piće također ima potrebnu količinu proteina-3 g. Nije otkrivena prisutnost škroba i mlijeka u prahu, što znači da proizvođač nije štedio na sirovinama.

Prednosti

 • sigurno i korisno;
 • bez biljnih masti;
 • omiljeni okus iz djetinjstva;
 • prihvatljiv trošak – 50 R po 500 g.

Nedostaci

 • nije identificirano.

“Losevo” 2.5%

Ocjena: 4.8

Četvrti je kefir napravljen od prirodnog kravljeg mlijeka. Sastav sadrži obrano i cjelovito, kao i kiselo tijesto na kefirnim gljivama. Nažalost, u piću ovog proizvođača ima manje proteina nego što je potrebno – 2.8 g, ali razlika je nekritična. Zbog umjerenog sadržaja masti, energetska vrijednost nije veća od 50 kcal. Organizmi mliječne kiseline na 1 g – 107 CFU. Kefir se pravi u Lenjingradskoj regiji od lokalnog mlijeka.

Kao što korisnici primjećuju u recenzijama, proizvod se odlikuje kremastim blagim okusom, gdje postoji vrlo mala kiselost. Konzistencija je homogena i prilično gusta, jer piće ima srednji sadržaj masti. Kao glavni nedostatak naznačen je mali broj prodajnih mjesta, zbog čega ga neće biti moguće pronaći u svim trgovinama. Kefir možete kupiti u plastičnim posudama od pola litre i litre.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • korisna svojstva;
 • Visoka kvaliteta.

Nedostaci

 • kratki rok trajanja u zatvorenoj posudi – 5 dana;
 • visoka cijena – 130 p po 1 litri.

“Mokshan” 1%

Ocjena: 4.7

Na petom mjestu na ljestvici kefir mljekare “Mokshan”, osnovane u trideset osmoj godini. Trenutno je najveći u Penzi i regiji, zadovoljava sve europske standarde. Tvornica je opremljena najnovijom opremom, zahvaljujući kojoj je uspostavljena proizvodnja visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda s relativno dugim vijekom trajanja. U proizvodnji se ne koriste kemijski aditivi i konzervansi. Proizvodi koji silaze s montažnih linija visoke su kvalitete i tradicionalnog okusa.

Kefir od jednog posto masti izrađuje se termostatskom metodom, pa je njegov okus zasićen. Napravljeno od pasteriziranog mlijeka i kiselog tijesta na kefirnim gljivama. Sadržaj kalorija je mali, samo 40 kcal, pa je piće idealno za dijetu. Preporučuje se piti za večeru ili kao međuobrok kako ne bi došlo do štete na figuri. Ovdje ima 5 g ugljikohidrata, a 2 proteina.8 g, što je nešto manje od norme. Proizvod proizveden prema GOST-u. Dostupno u plastičnoj boci s poklopcem.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • ugodan okus s blago izraženom kiselošću;
 • gusta konzistencija;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 14 dana;
 • prihvatljiv trošak-73 R za 930 g.

Nedostaci

 • teško je pronaći na prodaju.

BioMax 1%

Ocjena: 4.7

BioMax 1%

Šesti redak ide biokefiru, napravljenom od normaliziranog i rekonstituiranog mlijeka, kao i kvasnog kvasca i uz dodatak bifidobakterija. Proizvođač tvrdi da piće pomaže poboljšati probavu, vratiti mikrofloru. Proizvod ima malo masti, pa vam sadržaj kalorija omogućuje upotrebu tijekom prehrane, na primjer, kao međuobrok ili lagana večera. Prodaje se biokefir u plastičnim bocama.

Piće je prošlo neovisno laboratorijsko istraživanje, prema rezultatima kojih je prepoznato kao potpuno sigurno, jer nije pronađen sadržaj štetnih bakterija, patogenih mikroorganizama, plijesni i antibiotika. Naprotiv, otkrivena je prisutnost potrebnog broja korisnih bakterija. Biokefir u sastavu ima folnu kiselinu i vitamine Ace, Ace, Ace, Ace. Istina, kako se ispostavilo tijekom postupka provjere, na etiketi su navedeni podaci koji nisu pouzdani, jer sadržaj proteina premašuje navedenu vrijednost za više od deset posto. Ali to se ne može nazvati nedostatkom, jer protein čini proizvod korisnim i visokokvalitetnim.

Prednosti

 • sigurno i korisno;
 • bez škroba, mlijeka u prahu, konzervansa i biljnih masti;
 • preporučuje se za dijetalnu hranu;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 15 dana;
 • prihvatljiv trošak-75 R za 950 g.

Nedostaci

 • nije identificirano.

“Kozelski” 3.2%

Ocjena: 4.7

Sedmi položaj dobiva živi kefir koji poboljšava imunitet. Proizvedeno na normaliziranom pasteriziranom mlijeku, živim kefirnim gljivama od kojih je napravljeno kiselo tijesto. Mikroorganizmi mliječne kiseline sadrže – 107 CFU/g, a kvasac-104 CFU / g. Proteini, kako se i očekivalo, 3 g. Energetska vrijednost pića je 57 kcal, što je prilično puno za dijetalni proizvod. Preporučujemo da odaberete kefir s manje masti za dijetalnu prehranu.

Korisnici u brojnim recenzijama naglašavaju da se piće odlikuje kremastim prirodnim okusom bez izražene kiseline. Konzistencija je ujednačena i srednje gustoće. Nema grudica, ali mjehurića umjereno, što ukazuje na visoku kvalitetu. Mnogi su također uživali u praktičnom pakiranju koje možete ponijeti sa sobom u pokretu i piti u pokretu u bilo kojem trenutku. Da biste to učinili, kutija ima poklopac koji se može odvrnuti pod kutom.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • prikladno pakiranje;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 8 dana;
 • prihvatljiv trošak – 65 R po 1000 g.

Nedostaci

 • nije identificirano.

“Brest-Litovsk” 3.6%

Ocjena: 4.6

Osmi je kefir iz “Savushkin proizvoda”. Napravljeno od pasteriziranog normaliziranog mlijeka i kiselog tijesta na kefirnim gljivama. Proteini u proizvodu sadrže manje od norme-2.8 g, a ugljikohidrati 4 g. Sadržaj kalorija je prilično visok, 60 kcal, jer je sadržaj masti u piću povećan. Proizvođač naznačuje da je konzistencija gusta i preporučuje da prije upotrebe protresete ambalažu.

Korisnici hvale klasični okus kefira, rekavši da je vrlo bogat i da nema jaku kiselinu. Mikroorganizmi mliječne kiseline i kvasci koji su u sastavu pića pozitivno utječu na crijevnu mikrofloru, normalizirajući rad cijelog probavnog trakta. Hrana se bolje obrađuje i apsorbira. Proizvod se puni u plastične boce s nepropusnim poklopcem.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • blag i ugodan okus;
 • ne sadrži škrob, mlijeko u prahu i biljne masti;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je od 7 do 15 dana.

Nedostaci

 • nije prikladno za dijetu;
 • relativno skupo-90 R za 950 g.

“Iz Vologde” 2.5%, PC “Vologda mljekara”

Ocjena: 4.5

Na devetom mjestu je biokefir napravljen od punomasnog i obranog mlijeka, kiselog tijesta na kefirnim gljivama i uz dodatak bifidobakterija. Preporučuje se kao terapijsko i profilaktičko sredstvo ako nema kontraindikacija, na primjer, povećana kiselost želučanog soka. Pomaže poboljšati probavni trakt, probavu. Okus je mekan i nema jako izraženu kiselinu.

Piće sadrži dovoljnu količinu proteina, potrebnih 3 g, ali ovdje ima previše ugljikohidrata – 11 g. Energetska vrijednost je 49 kcal. Ne preporučuje se korištenje kefira kao dijetalnog. Stručnjaci savjetuju piti proizvod u prva dva ili tri dana, dok korisne bifidobakterije ne umru. Da biste to učinili, rok trajanja označava vrijeme proizvodnje. Pakiranje u obliku kutije nema poklopac, pa će biti nezgodno koristiti biokefir na cesti.

Prednosti

 • prirodni sastav;
 • ugodan nježan okus;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 7 dana;
 • prihvatljiv trošak – 60 r po 1000 g.

Nedostaci

 • teško je pronaći na prodaju.

“Snježna kugla” 2.5%, JSC “lactis”

Ocjena: 4.5

Deseti redak zauzima zaštitni znak koji kombinira veliki asortiman tradicionalnih mliječnih proizvoda: kefir, jogurt, svježi sir, kiselo vrhnje, maslac itd. d. Razlikuju se od analoga u prirodnom sastavu i nalaze se u srednjem cjenovnom segmentu. Tijekom proizvodnog procesa ne dolazi do toplinske obrade, tako da sve žive komponente, fermentirani mliječni mikroorganizmi, bifidobakterije ne umiru, zadržavajući svoja korisna svojstva. Napitak je napravljen od pasteriziranog mlijeka i kiselog tijesta na kefirnim gljivama.

Kefir je sudjelovao u neovisnim laboratorijskim studijama, prema čijim je rezultatima prepoznat kao kvalitetan i siguran. Elementi štetni za zdravlje poput teških metala, pesticida, antibiotika i drugih stvari nisu pronađeni. Sadržaj plijesni i kvasca ne prelazi normu, a mikrobiološki pokazatelji udovoljavaju svim zahtjevima. Ispitivanje je pokazalo dovoljnu količinu masti i proteina.

Prednosti

 • koristi se visokokvalitetna sirovina;
 • bez mlijeka u prahu, škroba i biljnih masti;
 • prihvatljiv trošak – 50 R za 900 g.

Nedostaci

 • nedovoljan broj mikroorganizama mliječne kiseline.

“Kuća u selu” 1%

Ocjena: 4.5

Jedanaesti položaj dobiva kefir popularne marke, napravljen od pasteriziranog mlijeka i živog kiselog tijesta. Sadrži potrebnu količinu proteina-3 g. Sadržaj kalorija je mali, iznosi 37 kcal. Takav mali pokazatelj sugerira da je piće savršeno za dijetalni stol.

Proizvod je sudjelovao u neovisnom ispitivanju Roskachizma, prema rezultatima kojih u njemu nisu pronađeni patogeni mikroorganizmi i štetne tvari (teški metali, pesticidi, antibiotici itd.). d.). Piće je prepoznato kao sigurno i udovoljava zahtjevima. Ima nisku kiselost. Ima potrebnu količinu mikroorganizama mliječne kiseline i kvasca. Preporučuje se za dijetalnu hranu. Otkrivena je neusklađenost količine proteina. Stope su bile veće za dvadeset i šest posto. To može ukazivati na poremećaj proizvodnje ili dodavanje mlijeka u prahu, na primjer.

Prednosti

 • sigurno;
 • ne sadrži škrob, konzervanse, biljne masti;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 15 dana;
 • prihvatljiv trošak-78 r po 1000 g.

Nedostaci

 • sadržaj proteina nije u skladu s uputama na naljepnici.

“Prostokvashino” 1%

Ocjena: 4.4

Zatvara ocjenu još jedan jeftin kefir s poznatim imenom. Napravljeno od pasteriziranog mlijeka s niskim udjelom masti i živog kiselog tijesta. Sadrži nešto manju količinu proteina-2.8 g, umjesto 3 g. Energetska vrijednost je 36 kcal. Piće je idealno za mršavljenje, pa se preporučuje za dijetalni stol.

Kefir je sudjelovao u neovisnim laboratorijskim studijama, prema rezultatima kojih je nazvan sigurnim i proizvedenim bez kršenja. Nisu pronađene bakterije, patogeni, antibiotici, plijesan. Komisija je tijekom postupka kušanja primijetila oštar okus, što odgovara proizvodu proizvedenom u skladu s GOST-om. Sadržaj mikroorganizama mliječne kiseline i kvasca zadovoljava deklarirane oznake.

Prednosti

 • sigurno;
 • bez škroba i konzervansa;
 • rok trajanja u zatvorenoj posudi je 14 dana;
 • prihvatljiv trošak – 59 R za 930 g.

Nedostaci

 • pretjerano kiselkast okus.
Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: