30 najboljih atrakcija u Kaunasu

Kaunas je naselje u Litvi s drevnom i zanimljivom poviješću, okruženo mnogim prirodnim atrakcijama. U srednjem vijeku bio je važno trgovačko središte, uključujući upotrebu za obranu linija. Grad je nekoliko puta uništavan i obnovljen. Međutim, brojne su građevine sačuvane do danas. Naši stručnjaci sastavili su ocjenu najzanimljivijih atrakcija Kaunasa i podijelili ih u kategorije.

Ocjena najboljih atrakcija u Kaunasu

NominacijamjestoimeOcjena
Najbolje arhitektonske znamenitosti Kaunasa1Dvorac Kaunas5.0
2IX fort4.9
3Gradska vijećnica4.8
4Kuća Perkunas4.7
5Predsjednička palača4.6
6Žalgiris-Arena4.5
Najbolje vjerske atrakcije u Kaunasu1Katedrala svetih Petra i Pavla5.0
2Crkva Svetog Franje Ksaverskog4.9
3Crkva Mihovila4.8
4Crkva Vitovta4.7
5Crkva Gertrude4.6
6Crkva Kristova Uskrsnuća4.5
7Samostan pazhaislis4.4
Najbolje kulturne i prirodne atrakcije u Kaunasu1Aleja Laisves5.0
2Državno dramsko kazalište Kaunas4.9
3Glazbeno kazalište4.8
4Botanički vrt4.7
5Park Ajuolinas4.6
6Litvanski zoološki vrt4.5
7Uspinjače Kaunas4.4
8Vidikovac na planini Aleksotas4.3
9Dolina smreke4.2
Najbolji muzeji u Kaunasu1Muzej Čiurlionis5.0
2Muzej vragova4.9
3Muzej Vitovt4.8
4Galerija M. Zhilinskasa4.7
5Muzej medicine4.6
6Muzej narodnog života Litve4.5
7Muzej Litvanskog Zrakoplovstva4.4
8Muzej kuće Sugihara4.3

Najbolje arhitektonske znamenitosti Kaunasa

Dvorac Kaunas

Ocjena: 5.0

Dvorac Kaunas

Prvo mjesto na ljestvici arhitektonskih znamenitosti litvanskog grada zauzima drevna obrambena tvrđava, jedina sačuvana u cijeloj zemlji. Podignuta je u AIMAPI stoljeću kako bi zaštitila regiju od pljački teutonskih vitezova, a izgrađena je na raskrižju 2 rijeke. Povijest i vrijeme nisu je poštedjeli, pa su ovdje redovito obnavljali određene dijelove zgrade.

Na ovom mjestu možete pronaći značajan broj različitih građevina koje predstavljaju spomenike određenog doba. Nažalost, trenutno je sačuvan samo dio utvrde koji uključuje 2 male nadgradnje. Danas možete pronaći muzej na temu povijesti zemlje i regije, kao i pregledati razne kulturne izložbe. U blizini se nalazi i jedan od šarenijih parkova.

IX fort

Ocjena: 4.9

IX fort

Zauzima drugo mjesto na ljestvici, utvrda koja datira iz stoljeća stoljeća. Prije je puno ime zvučalo poput kovenskih utvrda. U početku su se sastojali od 8 kompleksa, a posljednji od njih, IPASINO, dovršen je tek prije izbijanja Prvog svjetskog rata. Nakon završetka Velikog Domovinskog rata, sovjetske vlasti koristile su utvrdu kao zatvor.

Za vrijeme nacističke okupacije Litve ovdje se nalazio koncentracijski logor u kojem su uništavani Poljaci i Židovi. Trenutno je njegov teritorij zauzet prilično velikim muzejom posvećenim tim mračnim vremenima. Ovdje možete pronaći ogroman spomenik mrtvima i mučenicima nacista. Ovaj dio povijesne baštine izuzetno je važna prekretnica u razvoju Litve.

Gradska vijećnica

Ocjena: 4.8

Gradska vijećnica

U povijesnoj četvrti Kaunas nalazi se još jedna atrakcija, a prilično važna je gradska vijećnica i trg sa sličnim imenom. Ona datira iz stoljeća Nazionale, ali je kasnije nekoliko puta obnavljana i dopunjavana. Stoga se ovdje mogu otkriti elementi potpuno različitih kulturnih razdoblja. To je glavna građevina grada koja ima administrativnu i zagovaračku funkciju.

Prije su se na tom području nalazili zatvori, trgovačka skladišta, crkva pravoslavnih stanovnika, kao i rezidencija vladara Litve i vatrogasna postaja. Konačna obnova dovršena je 2005. godine. Trenutno se u njemu nalazi gradski muzej, dio povijesne baštine regije. Na vrhu je vidikovac s kojeg se može vidjeti cijeli grad.

Kuća Perkunas

Ocjena: 4.7

Kuća Perkunas

Velika masivna zgrada kuće Perkunas, primjer vatrenog gotičkog stila, jedna je od glavnih povijesnih znamenitosti regije. Struktura je dovršena u. poznati trgovci Hanzeatske lige i za njih su bili skladište i ured.

Naziv arhitektonske znamenitosti povezan je s jednim od poganskih bogova. Na teritoriju zgrade pronađena je njegova figurica. Zgrada je nekoliko puta obnavljana, međutim fasada je u potpunosti sačuvana. Trenutno je kuća Perkunas vlasništvo isusovačkog monaškog reda. Tu se može naći i muzej a. Miscavige.

Predsjednička palača

Ocjena: 4.6

Predsjednička palača

Ova povijesna građevina bila je rezidencija vladara Litve. Izgradnja je dovršena 1846. Kasnije je ovdje postavljen mali park. Kasnije je neobarokna Vila brzo prešla u ruke vladinih tijela zemlje i postala rezidencija predsjednika. Nakon završetka Velikog Domovinskog rata, kada je Litva bila republika Sovjetskog Saveza, ovdje je radilo nekoliko državnih menadžera odjednom.

O njihovoj povijesti možete pročitati na području parka, raspoređenog oko tog područja. Trenutno je zgrada dio umjetničkog povijesnog kompleksa. Osim toga, na teritoriju možete pronaći niz izložbi posvećenih vladarima Litve, kao i druge važne predmete za lokalno stanovništvo. Turistima predstavlja vrijednost u arhitektonskom, kulturnom i povijesnom smislu.

Žalgiris-Arena

Ocjena: 4.5

Žalgiris-Arena

Posljednju poziciju kategorije arhitektonskih znamenitosti zauzima Žalgris-Arena, najveća i najfunkcionalnija u svim baltičkim zemljama. Izgrađena je 2011. godine u blizini jedne od najvažnijih rijeka. Očekivalo se da će primiti oko 15 000 gledatelja. Veliko domaće igralište istoimenog košarkaškog kluba, koje je jedno od najpoznatijih u zemlji.

Arena je izgrađena u čast sportskog udruženja koje je više puta pobijedilo na teritoriju zemlje i SSSR-a. A 1999. Žalgris je postao čelnik Europske košarkaške lige. Ova se Arena, osim utakmica, koristi i za druge sportove, treninge i razne kulturne događaje, uključujući koncerte.

Najbolje vjerske atrakcije u Kaunasu

Katedrala svetih Petra i Pavla

Ocjena: 5.0

Katedrala svetih Petra i Pavla

Prvo mjesto na ljestvici vjerskih znamenitosti zauzima jedna od najvećih crkava katoličke vjere na ovom teritoriju. Kaunas se ponosi prisutnošću katedrale Sv. Građena je od početka stoljeća i pripada kasnogotičkom stilu. Gotovo 200 godina kasnije pojavila se nova građevina koja je dobila oblik pravokutne bazilike. I tek stoljeće kasnije dovršen je zvonik.

Visina potonjeg je više od 55 metara, a podignuta je u nekonvencionalnom baroknom stilu za to područje. U isto vrijeme, unutrašnjost je sačuvana od stoljeća. A oltari postavljeni unutra ovdje imaju veliku vrijednost. Hram je uglavnom poznat po ikoni Majke Božje koja pati, a koja je iscjeljujuća. A sam hram smatra se jednim od najstarijih u Litvi.

Crkva Svetog Franje Ksaverskog

Ocjena: 4.9

Crkva Svetog Franje Ksaverskog

Kaunas je poznat po velikom broju vjerskih znamenitosti, a naši stručnjaci odlučili su dodijeliti crkvu posvećenu sv. Franji. Ova građevina pripada baroknom stilu i podignuta je između Asa i ASA stoljećima. Dio je isusovačke crkve i nalazi se u blizini već spomenute gradske vijećnice. Na teritoriju se mogu naći 2 velika zvonika i osmatračnica.

Ovo je područje više puta stavljeno u ruke raznih vlasnika, u početku su njime upravljali Franjevački redovnici, a zatim pravoslavna crkva i specijalizirana gimnazija. U sovjetsko je vrijeme ovdje bila smještena velika sportska dvorana. Nakon raspada SSSR-a prebačen je u ruke vjernika i ponovno blagoslovljen. Unatoč dugotrajnoj uporabi, fasada je savršeno očuvana.

Crkva Mihovila

Ocjena: 4.8

Crkva Mihovila

Pripadajući vjerskim baštinama Litve i Kaunasa, ova znamenitost predstavlja jednu od rijetkih pravoslavnih crkava u regiji. Podignuta je u stoljeću po nalogu ruskog cara Aleksandra izaslanika. Prije svega, ovo je područje bilo garnizonsko područje.

U usporedbi s drugim zgradama u povijesnom središtu grada, nešto je viša i doseže 50 metara. A glavna kupola ima opseg od gotovo 25 m, što je čini najvećom u cijeloj zemlji. Za ovaj hram svojstven je neovizantijski stil koji nije tradicionalan za Sjevernu Europu. To je masivna katedrala od bijelog kamena smještena na velikom trgu i najvažnija je znamenitost regije. Nakon raspada SSSR-a, crkva je došla u posjed katolika.

Crkva Vitovta

Ocjena: 4.7

Crkva Vitovta

Četvrto mjesto u kategoriji najboljih vjerskih znamenitosti zauzima ogromna građevina, datirana u stoljeće i podignuta po nalogu jednog od najvećih knezova vitautasa, nadimka velikog. Ova je crkva prvenstveno podignuta za redovnike franjevačkog reda. Crkva je građena od male opeke u stilu Sjeverne gotike (hanzeatska liga).

Ovaj arhitektonski trend karakterizira geometrijska ispravnost svih uzoraka na fasadi. Nažalost, unutrašnjost je gotovo u potpunosti uništena tijekom 600 godina. Stoga su komponente i dekor smješteni u hramu djela iz stoljeća stoljeća. Ova je crkva još uvijek aktivna i dostupna je turistima za posjet. Međutim, nepoželjno je prodrijeti unutra tijekom bogoslužja.

Crkva Gertrude

Ocjena: 4.6

Crkva Gertrude

Na ljestvici je nužno trebala biti Crkva Svete Gertrude – Mala vjerska znamenitost u kasnogotičkom stilu, podignuta u središtu povijesne četvrti Kaunas. To je spomenik kulture i arhitekture i jedan od najstarijih hramova od opeke u cijeloj Litvi. Datiran je otprilike s početka stoljeća, što ga čini jednakim godinama s Crkvom vitovta.

Najvrjedniji dio znamenitosti prepoznat je kao svetište s raspećem Isusa Krista. U vrijeme kada je Litva bila dio Sovjetskog Saveza, u zidovima su se nalazila skladišta, pa je unutrašnjost donekle oštećena. 1980-ih. planirano je rušenje crkve, što su spriječili lokalni stanovnici. Trenutno je hram u potpunosti obnovljen, što stvara priliku za posjet crkvi svima.

Crkva Kristova Uskrsnuća

Ocjena: 4.5

Crkva Kristova Uskrsnuća

Jedna je od najmlađih atrakcija u regiji i graciozna je i pomalo futuristička građevina podignuta od potpuno bijelog kamena i može primiti do pet tisuća ljudi. Najviši toranj izgrađen je od najtrajnijih materijala i vidljiv je izdaleka. Znamenitost je dovršena 1930.

U vrijeme nakon rata ovo je područje bilo jedna od radionica elektroničkog pogona u kojoj su se proizvodili Televizori i druga mala oprema. U ovom trenutku Kristova Crkva uskrsnuća predstavlja vlasništvo Katoličke crkve. U njemu se redovito održavaju bogoslužja. Na krovu se nalazi promatračnica s koje je lako vidjeti cijeli grad. Crkva Uzašašća Kristova nalazi se na jednom od najvećih brežuljaka do kojeg se može doći uspinjačom.

Samostan pazhaislis

Ocjena: 4.4

Samostan pazhaislis

Posljednju poziciju kategorije zauzima jedan od najljepših samostana u Europi, izrađen u kasnobaroknom stilu. Osnovan je 1667. godine i bio je prebivalište u lokalnim zemljama redovnika reda kalldolijaca. Talijanski obrtnici bili su uključeni u izgradnju glavnog kompleksa.

Vrhunac atrakcije može se nazvati glavnom crkvom koja se sastoji od uparenih kula i ogromne kupole. Iznutra je ovaj hram ukrašen slikama i drugim ukrasnim elementima koji su preživjeli od izgradnje. Samostan izgleda sjajno čak i danas i djeluje. U njemu živi ogroman broj redovnica. Nalazi se na određenoj udaljenosti od Kaunasa, zbog čega je pao tako nisko na ljestvici.

Najbolje kulturne i prirodne atrakcije u Kaunasu

Aleja Laisves

Ocjena: 5.0

Aleja Laisves

Glavni položaj ocjene kulturnih i prirodnih atrakcija Kaunasa pouzdano zauzima najpopularnija pješačka ulica u regiji. Njegovo ime u prijevodu s litvanskog zvuči kao “uličica slobode”. Izgrađena je u stoljeću Naina, a ukupna duljina prelazi 1700 metara. Širina-ne više od 24 m. Odavde su savršeno vidljive gotovo sve glavne atrakcije povijesne četvrti grada.

Uz ulicu možete pronaći ogroman broj stabala, cvjetnjaka i kazališta. Postoje restorani i kafići, uključujući mjesta za opuštanje. Postoji ogroman broj trgovina, uključujući nekoliko vrlo popularnih. Za one turiste koji su se došli zabaviti, tu su i noćni klubovi. Osim toga, lako je pronaći spomenike i drevne građevine koje su vrlo važne u povijesnom smislu.

Državno dramsko kazalište Kaunas

Ocjena: 4.9

Državno dramsko kazalište Kaunas

Drugo mjesto zauzima prvo profesionalno dramsko kazalište u Litvi. Nastala je 1920. godine i nalazi se u jednoj od najpoznatijih građevina u Kaunasu, izgrađenoj 1928. Atrakcija se nalazi na području poznate avenije Laisves. Nakon mnogih rekonstrukcija, bilo je moguće stvoriti jedno od najboljih kazališta na Baltiku.

Trenutno njegov repertoar uključuje više od 30 uspješnih produkcija, kako za odrasle, tako i za djecu. Lokalne vlasti stvorile su dodatne vizualizacije i druge značajke moderne tehnologije kako bi u produkcijama mogle uživati osobe sa sluhom ili vidom. Naši stručnjaci preporučuju posjet kazalištu kad god je to moguće kako bi istražili potpuno nestandardni lokalni repertoar.

Glazbeno kazalište

Ocjena: 4.8

Glazbeno kazalište

Državno glazbeno kazalište Kaunas također je trebalo biti na vrhu atrakcija. Struktura u kojoj se nalazi podignuta je u stoljeću Naina. A kazalište je osnovano 1940. Ovdje često dolaze sa svojim produkcijama, kako najbolji redatelji zemlje, tako i Cijele Sjeverne Europe. Svaka sezona može ugoditi turistima koji pate od umjetnosti s nekoliko premijera.

Trenutno ovdje možete slušati opere, mjuzikle i baletne predstave. Posebno za posjetitelje s djecom postoje i produkcije za osnovnoškolsku ili tinejdžersku dob. Simfonijski orkestar gotovo uvijek održava koncerte koji uključuju samo najbolje instrumente i poznate glazbenike iz Cijele Sjeverne Europe i Baltika.

Botanički vrt

Ocjena: 4.7

Botanički vrt

Botanički vrt predstavlja jednu od najmlađih atrakcija na tom području. Osim toga, to je jedno od najstarijih mjesta u regiji. Ukupna površina iznosi 63 hektara, a botanički vrt osnovali su 1923. godine. Većina se nalazi na teritoriju drevnog imanja koje je izgradila plemenita obitelj. Ovdje je sačuvano imanje, kao i značajan broj kipova i ribnjaka.

Trenutno je ova zgrada u vlasništvu državnog sveučilišta u Kaunasu. Na tom se području mogu naći Flora i fauna tipična za to područje, uključujući rijetke vrste i dendrološke primjerke. Postoje staklenici u kojima se sakupljaju biljke iz cijelog svijeta. Trenutno se ovdje može otkriti više od 7000 različitih taksonomskih jedinica samo trava i grmlja.

Park Ajuolinas

Ocjena: 4.6

Park Ajuolinas

Smješten na ljestvici atrakcija Kaunasa, glavni park predstavlja jedno od najzanimljivijih mjesta za odmor u regiji. Ukupna površina parka je više od 84 hektara. A ovdje možete pronaći i ogroman hrastov Gaj, koji je najveći u cijeloj Europi. Starost nekih stabala prelazi 3 stoljeća.

To je sve što je ostalo na teritoriju Kaunasa od drevne znamenitosti-hrastove šume. Mještani su ga posjekli za izgradnju opreme, stanovanja i izvozili u razne gradove i zemlje. Ovdje se može naći i veliki broj različitih vrsta drveća. Ukupna duljina rijeke dobila je ime u čast poznatog pjesnika Adama Miscavigea, koji je ovdje često dolazio.

Litvanski zoološki vrt

Ocjena: 4.5

Litvanski zoološki vrt

Sljedeću poziciju na ljestvici najboljih atrakcija u Kaunasu zauzima zoološki vrt. Štoviše, ovo je jedini zoološki vrt na teritoriju zemlje, a nalazi se unutar Ajuolinasa, koji je već spomenut na vrhu. Osnovan je 1938. Ukupna površina je oko 16 hektara i dom je značajnom broju vrsta. Među njima su: jeleni, bizoni i majmuni.

Osim toga, postoji niz predstavnika mačaka. Vrhunac zoološkog vrta mogu se nazvati lame, koje su glavna atrakcija. Često se koriste u procesu urbanih zabavnih događaja, a pripitomljeni su. Osim toga, na imanju se mogu naći staništa ptica, riba, pa čak i zmija. Odmah je lako pronaći specijalizirane trgovine, uključujući one koje nude kupnju suvenira.

Uspinjače Kaunas

Ocjena: 4.4

Uspinjače Kaunas

I opet jedinstvena atrakcija u Litvi. Uspinjače se ovdje praktički ne koriste iz više razloga, jedan od glavnih je njihova potreba za stalnim održavanjem. No, u Kaunasu su sačuvane 2 linije koje i danas funkcioniraju unatoč časnoj dobi od preko 80 godina. Na njima se kreću velike putničke prikolice.

Prvi od njih vodi na brdo Žaljakalnis, a drugi-na vrh sljedeće atrakcije ljestvice, na kojoj je opremljena ogromna platforma za gledanje. Početkom 90-ih, nakon neovisnosti Litve, uspinjače su obnovljene kako bi oduševile turiste i mještane jedinstvenim pogledom. Vrijedi ga posjetiti kada putujete Kaunasom.

Vidikovac na planini Aleksotas

Ocjena: 4.3

Vidikovac na planini Aleksotas

Na teritorij ove atrakcije možete doći pomoću jedne od linija uspinjača. S vrha planine lako je vidjeti nekoliko rijeka, kao i druga mjesta baštine u cijelom gradu. Na primjer, sve vjerske znamenitosti, trg u blizini gradske vijećnice i još mnogo toga savršeno su vidljive odjednom.

Ovo je mjesto pogodno za lutanje daleko od pandemonija ljudi. Vidikovac povezuje središnji dio grada i vrh uzvisine. Vrijeme putovanja uspinjače ne smije biti duže od 2 minute. Tu je i stubište, ali se naglo diže, što može spriječiti turiste. Međutim, uspinjače se plaćaju, ali cijenu je teško nazvati opterećujućom.

Dolina smreke

Ocjena: 4.2

Dolina smreke

Posljednja atrakcija u kategoriji je mala prirodna dolina smještena na udaljenosti od grada. Ime je dobio po ogromnom broju šikara smreke koje se ovdje mogu naći. Štoviše, neki grmovi su pravi stogodišnjaci, njihova starost je više od jednog stoljeća, a visina je najmanje 10 metara.

Postoji ogromna i dobro održavana pješačka staza kroz grad iznad litice, jedna je od ugodnijih za šetnju. Njegov zemljopisni položaj i izvrsne panorame čine ga važnom znamenitošću Litve. Ukupna duljina prelazi 1 kilometar. Između grmlja smreke mogu se naći biljke, pa čak i neke rijetke vrste leptira.

Najbolji muzeji u Kaunasu

Muzej Čiurlionis

Ocjena: 5.0

Muzej Čiurlionis

Prvo mjesto na ljestvici muzejskih znamenitosti Kaunasa zauzima kompleks poznat u Litvi, posvećen umjetniku i skladatelju poznatom u zemlji. Sam muzej podignut je 1921. U njemu su se nalazila mnoga mjesta baštine Mikalojusa Čiurlionisa. 1944. donesena je odluka da se muzej preimenuje u njegovu čast.

Izložbe sadrže mnoštvo materijala posvećenih poznatom povijesnom licu. Među njima možete pronaći osobne stvari, kao i niz drugih predmeta. Sadrži i veliku zbirku litvanskih slika iz različitih razdoblja, kao i predmete narodne umjetnosti. Trenutno muzejski fond broji više od 300 tisuća predmeta baštine.

Muzej vragova

Ocjena: 4.9

Muzej vragova

Drugu poziciju zauzima potpuno neobična znamenitost Kaunasa. Ovaj muzej posvećen je vragovima, a otvoren je 1966. godine uz pomoć poznatog umjetnika Antanasa Zhmuijinavičiusa, koji je gotovo 60 godina sakupljao skulpture vragova i demona. Nakon njegove smrti u kući je donesena odluka o osnivanju muzeja.

Trenutno su ovdje figurice demona izrađene od različitih materijala: od keramike do prave kože. Osim toga, može se otkriti mnogo stvari u obliku vraga, od šalica do cijevi do kandelabra. Ova zbirka uključuje više od 3000 komada koji su uvezeni iz različitih dijelova svijeta, a redovito se nadopunjuje uz pomoć mještana.

Muzej Vitovt

Ocjena: 4.8

Muzej Vitovt

Litva je drevna i prilično ratoborna zemlja koja je u svojoj dugoj povijesti više puta provodila razne ekspanzije, uključujući i na teritoriju Ruskog Carstva. Stoga ne čudi da zemlja ima ogroman broj različitih podataka o tim vremenima. U Kaunasu su ih odlučili grupirati na teritoriju znamenitosti posvećene jednom od najpoznatijih vladara, Vitovtu velikom.

Muzej je otvoren 1919. godine, a oko 76 000 predmeta može se naći na temeljima. Na primjer, postoji ogroman broj oružja, oklopa i opreme, uključujući vojničke uniforme i vojne pribor. Među zanimljivostima je prisutnost dokumenata i knjiga na ovu temu.

Galerija M. Zhilinskasa

Ocjena: 4.7

Galerija M. Žilinskas

Ova atrakcija s pravom se smatra jednom od najboljih u zemlji. Nosi ime najpoznatijeg kolekcionara djela raznih litvanskih majstora po imenu Mikolas Žilinskas. Za lokaciju je istaknuta moderna i vrlo atraktivna zgrada, posebno izgrađena za galeriju. Izgradnja je dovršena 1989. godine.

Trenutno ovdje možete proučiti gotovo cijelu zbirku povjesničara umjetnosti, uključujući nekoliko primjera drevnih egipatskih predmeta baštine, slike umjetnika iz nordijskih zemalja i baltičkih država. Postoji izložba posvećena zbirkama porculanskog posuđa i specijaliziranih tapiserija. Osim toga, postoji izložba čak i za slijepe posjetitelje.

Muzej medicine

Ocjena: 4.6

Muzej medicine

Sljedeća atrakcija na ljestvici je muzej postignuća litvanskih znanstvenika u medicini i farmakologiji. Stvoren je po nalogu lokalnih vlasti u međuratnom razdoblju, 1936. Nalazi se na trgu u blizini Gradske vijećnice u drevnoj vili koja datira iz stoljeća IPHINE. U vrijeme pisanja ocjene u zbirci se može naći oko 17 tisuća eksponata.

Među njima bih posebno želio istaknuti opremu ljekarnika i ljekarnika, kao i boce za lijekove. Osim toga, sadrži stvari poznatih liječnika i stručnjaka. Ovdje se često vode izleti, a iskusni vodič moći će vam reći puno zanimljivih stvari.

Muzej narodnog života Litve

Ocjena: 4.5

Muzej narodnog života Litve

Ovaj dio kulturne i povijesne baštine zemlje zanimljiv je muzej. Nalazi se na određenoj udaljenosti od grada, oko 18 kilometara od Kaunasa. To je jedan od najvećih etnografskih muzeja u Europi, ukupne površine 175 hektara. Lokalni obrtnici pokušali su što detaljnije stvoriti život i druge značajke života na teritoriju litvanskog sela.

Svaki posjetitelj moći će iz prve ruke vidjeti unutrašnjost i unutrašnjost kuća, upoznati se s raznim zanatima, pa čak i voziti tradicionalne brichke. Oko kompleksa je lako uočiti nekoliko konoba u kojima možete kupiti nacionalnu hranu ili suvenire.

Muzej Litvanskog Zrakoplovstva

Ocjena: 4.4

Muzej Litvanskog Zrakoplovstva

Ovaj muzej otvoren je u Kaunasu 1990. godine nakon neovisnosti. Smješteno je u glavnoj zgradi najstarijeg uzletišta u zemlji. Sadrži samo oko 40 različitih vrsta opreme, uključujući modele i radne zrakoplove, njihove elektrane. Postoji čitav niz osobnih stvari poznatih pilota, kako civilnih tako i vojnih zrakoplova.

Prisutni su štandovi posvećeni poznatim litvanskim pilotima. Svaki od posjetitelja moći će se okušati u simulatoru upravljanja letećim strojevima. Glavni vrhunac može se nazvati modelom trenažnog zrakoplova koji je 1925. godine izgradio poznati dizajner Antanas Gustaitis. To je jedinstveni leteći stroj.

Muzej kuće Sugihara

Ocjena: 4.3

Muzej kuće Sugihara

Posljednju poziciju u ocjeni znamenitosti Kaunasa zauzima muzej, koji je posvećen diplomatu Hitlerove koalicije, koji je pomogao spasiti zatvorenike od neizbježne smrti. Tiune Sugihara izvodio je razne radove, uključujući one koji se odnose na pružanje dokumenata i viza, zbog čega je zasluženo postao poznat kao “svjetski pravednik”.

Lokalne vlasti odlučile su otvoriti njegov muzej u kući diplomata i zgradi bivšeg japanskog konzulata u Litvi. Orijentir je osnovan 2001. godine. Na njenom teritoriju možete pronaći ured zaposlenika, dnevni boravak i knjižnicu. Osim toga, postoji veliki broj izvještaja i fotografija iz tih vremena.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: