Kako odabrati bateriju za pametni telefon

Prilikom odabira baterije za pametni telefon, prije svega treba obratiti pažnju na model ove komponente.

Kako odabrati bateriju za pametni telefon: što je poželjno uzeti u obzir

Glavni kriteriji za odabir baterije za pametni telefon su:

 1. Pogled (vanjski, unutarnji uklonjivi, unutarnji fiksni);
 2. Kapacitet (za unutarnje);
 3. Karakteristike vanjskih baterija (kapacitet, materijal kućišta, izlazna struja, broj i vrste konektora, podrška tehnologiji brzog punjenja).

!

Sama vrsta baterije može se zanemariti, jer u velikoj većini slučajeva pametni telefoni koriste litij-polimerne baterije.

Vrste baterija

Koncept “baterije” u odnosu na pametne telefone prilično je rastezljiv. Ovaj se pojam može odnositi i na ugrađenu bateriju i na vanjsku, dizajniranu za punjenje uređaja daleko od utičnice. Na internetskim trgovinama na engleskom jeziku uređaji prve vrste nazivaju se iPhone, a drugi se nazivaju iPhone.

Vanjska baterija (prijenosna, IPO, “banka moći”)

vanjska baterija

Vanjska baterija-jednostavan uređaj dizajniran za punjenje pametnog telefona ili nekog uređaja daleko od “utičnice”. Strukturno je to baterija spojena na regulator napajanja. Budući da je napunjen, sposoban je pohraniti pohranjenu energiju neko vrijeme (relativno dugo), a zatim je podijeliti s povezanim pametnim telefonom.

Vanjske baterije ne mogu zamijeniti oštećenu bateriju pametnog telefona ili samo punjač. Dizajnirani su posebno za pohranu određene količine energije “u rezervi” u slučaju naglog pražnjenja Vašeg omiljenog uređaja.

Unutarnja izmjenjiva baterija

Unutarnje izmjenjive baterije ugrađuju se izravno u pametni telefon, najčešće ispod stražnje ploče, a dizajnirane su za napajanje mobilnog uređaja. Uklonjivi dizajn podrazumijeva da se takva baterija, ako je potrebno, može ukloniti – zamijeniti drugom ili potpuno isključiti uređaj.

Unutarnja baterija koja se ne može ukloniti

Unutarnja baterija koja se ne može ukloniti

Unutarnje izmjenjive baterije strukturno su slične uklonjivim, osim nekoliko “ali”. Prvo, nalaze se iza nerazdvojivog kućišta, zbog čega ih je gotovo nemoguće izvući bez posebnog znanja i opreme. Drugo, povezivanje takvih baterija s matičnom pločom ima kompaktnije dimenzije. I na kraju, nedostatak konektora s visokim otporom omogućuje tehnologiju brzog punjenja.

Koju bateriju odabrati?

Prilikom odabira baterije vrijedi uzeti u obzir nekoliko parametara, ovisno o planiranoj uporabi:

 1. Provjerite ima li pametni telefon uklonjivu ili fiksnu bateriju. Uklonjivi možete sami zamijeniti, a da biste uklonili Fiksni i instalirali Novi, morat ćete odnijeti uređaj u servisni centar;
 2. Za što vam treba baterija? Ako se baterija pametnog telefona počela brzo isprazniti i prošlo je više od godinu dana od kupnje uređaja, jako se zagrijala ili se gotovo trenutno ispraznila na hladnoći, tada je potrebno zamijeniti unutarnju bateriju. Ako samo želite produžiti autonomiju, potreban vam je vanjski;
 3. Da biste produžili autonomiju pametnog telefona s uklonjivom unutarnjom baterijom, možete kupiti nekoliko unutarnjih baterija i mijenjati ih dok se prazne. Ali to nije tako praktično kao korištenje banke moći.

!

Vrijedno je zapamtiti da brzo pražnjenje baterije u normalnim uvjetima, kao i zagrijavanje, može signalizirati ne samo oštećenje baterije. Često problemi s firmverom dovode do takvih “simptoma” . Stoga se prije kupnje unutarnje baterije obratite servisnom centru.

Opcije odabira baterije za pametni telefon

Opcije za odabir unutarnjih i vanjskih baterija razlikuju se.

Unutarnja baterija

Prilikom odabira unutarnje baterije obratite pažnju na sljedeće karakteristike:

 1. Model;
 2. Kompatibilnost;
 3. Kapacitet;
 4. Proizvođač.

Model je posebno važan za unutarnje baterije koje se ne mogu ukloniti. Izravno određuje mogućnost ugradnje baterije u postojeći pametni telefon – kako prema dizajnerskim značajkama, tako i prema električnim parametrima. Određeni model možete saznati i s naljepnice na postojećoj bateriji i iz specifikacija uređaja.

Za unutarnje izmjenjive baterije model je važan, ali ne i prevladavajući.

Kompatibilnost određuje, kao što naziv govori, Kompatibilnost baterije s postojećim pametnim telefonom. Može biti i strukturna i električna. Kompatibilnost prvog tipa podrazumijeva mogućnost instaliranja baterije u pametni telefon – trebala bi imati iste dimenzije i isti raspored kontakata kao i originalna. Elektrotehnički znači da će se amperaža i napon koristiti isti kao što bi se trebali primijeniti u uređaju.

Kompatibilnost je obično navedena na pakiranju i u opisu baterije.

Kapacitet određuje trajanje baterije pametnog telefona iz baterije koja se koristi. Što je veći, uređaj će duže “živjeti” bez ponovnog punjenja. Međutim, u većini slučajeva kapacitet nove baterije odgovara istom parametru stare.

Prijenosne baterije

Prijenosne baterije

Prilikom odabira Prijenosne baterije obratite pažnju na sljedeće karakteristike:

 1. Kapacitet;
 2. Struja punjenja;
 3. Materijal kućišta;
 4. Broj i vrste konektora;
 5. Podrška tehnologiji brzog punjenja.

Kapacitetodređuje vijek trajanja baterije. Točnije, ovisi o tome koliko je puta” banka moći ” sposobna napuniti pametni telefon spojen na nju. Većina modernih mobilnih uređaja opremljena je baterijom od 2000-3000 mah, pa vanjski punjač treba uzeti najmanje 5000 mAh, jer se uočavaju njegovo samopražnjenje, padovi tijekom prijenosa struje i drugi čimbenici koji smanjuju stvarni kapacitet.

Struja punjenjaodređuje brzinu punjenja povezanog pametnog telefona. Za starije uređaje optimalna vrijednost ovog parametra je 500 mA. Za nove pametne telefone besmisleno je kupovati vanjske baterije ocijenjene na manje od 1 ampera. Oni će se isprazniti brže od punjenja.

Materijal kućištaodređuje praktičnost banke moći. Plastika-jeftina, ali lako se ogrebe i pukne ako padne. Metal je nešto skuplji, ali je praktičniji.

Broj priključakaodređuje broj uređaja koji se mogu puniti iz jedne “banke napajanja” u isto vrijeme. Ako se vanjska baterija planira koristiti samo sa pametnim telefonom, tada će biti dovoljan jedan priključak. Ako su još uvijek s prijenosnim računalom, tabletom, slušalicama, pametnim satom ili sličnim uređajem potrebna najmanje dva priključka.

Vrsta konektoraodređuje kompatibilnost kabela. Najčešći standard je Ace-Ace-ili “redoviti” Ace. Moderni IAS-IAS je još uvijek prilično rijedak. Čak su i pametni telefoni koji su njime opremljeni obično opremljeni kabelom na Ina-Ina s jedne strane i Ina-Ina s druge strane.

Podrška tehnologiji brzog punjenja omogućit će vam da vratite opskrbu energijom u bateriju spojenog pametnog telefona (koja je također podržava) znatno brže nego inače. Međutim, to dovodi do intenzivnog trošenja baterija napajanja.

Kako odabrati vanjsku bateriju za pametni telefon

Prilikom odabira vanjske baterije vrijedi riješiti nekoliko pitanja:

 1. Kapacitet. Minimalno potrebno-5000 mAh. Uzimajući u obzir vanjske čimbenike, omogućit će vam punjenje pametnog telefona od 0 do 100% jednom. Bolje je, naravno, 10.000 mAh ili čak i više;
 2. Broj priključaka. Na vanjskim baterijama koje su ocijenjene na manje od 10.000 mAh, besmisleno je instalirati više od jednog porta;
 3. Struja punjenja. Za nove pametne telefone trebao bi biti najmanje 1 a;
 4. Materijal. Vrijedno je odabrati na temelju vlastitih preferencija.
 5. Podrška za brzo punjenje zapravo nije potrebna.

Najbolji proizvođači baterija za pametne telefone

Najbolji proizvođači unutarnjih baterija su:

 1. LG;
 2. Craftmann;
 3. TF1;
 4. Proizvođači stvarnih pametnih telefona-Ace, Ace, itd.d.

Najbolji proizvođači energetskih banaka:

 1. Xiaomi;
 2. Inter-Step;
 3. Hiper;
 4. Canyon.
 5. Zanimljivi su i proizvodi tvrtke Journal.

U sljedećim člancima naši stručnjaci govore kako odabrati telefon s gumbom i tajne odabira telefona za internet.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: