Mahovina u vrtu: primjena u krajoliku, uzgoj, njega

Mahovina se smatra najstarijom biljkom na svijetu koja se pojavila prije 1.000.000 godina. U modernoj klasifikaciji mahovine postoji 18 000 vrsta. Veličina mahovine je vrlo mala – od 3 mm do 15 cm, neke vrste-40 cm. Mnogi su zbunjeni zašto je mahovina potrebna na mjestu, jer možete posaditi prekrasno cvijeće? Ovo je mišljenje u osnovi pogrešno, jer zahvaljujući mekom savršenstvu možete stvoriti ekskluzivnu sliku. Na primjer, u stoljeću u Japanu stvoren je vrt saikoji mahovine koji još uvijek oduševljava ljepotom svojih posjetitelja.

Mahovina u vrtu: primjena u krajoliku, uzgoj, njega

Vrste mahovine za uređenje okoliša

Među raznolikošću briofita postoje vrlo male sorte na koje je grijeh ne obratiti pažnju.

 1. Hippnov.Preporučuje se za upotrebu u stvaranju travnjaka od mahovine, za zatvaranje šavova u popločanim stazama. Zelena mahovina može se uzgajati i na zemlji i na drveću, kamenju.

 2. Leucobrius. Svijetlozeleni briofit raste u kvrgama. Preporučuje se uzgoj u djelomičnoj sjeni, jer sunce može podnijeti samo nekoliko sati dnevno.

 3. Dikranum.Visina uskih izbojaka je 4 cm. Sorte dikranuma razlikuju se u boji. U krajobraznom dizajnu koriste se za ukrašavanje betonskih zidova, stjenovitih tla.

 4. Kukavički LAN.Idealno za stvaranje vrta u japanskom stilu. Preferira močvarna područja. Ljepota kukavičjeg lana jednostavno je nevjerojatna – ako pogledate stabljike odozgo, izgledaju poput zvijezda. Visina biljke do 40 cm.

 5. Sphagnum. Pogodno za ukrašavanje Obala umjetnih rezervoara, jer se sfagnum može pokazati u svoj svojoj slavi samo u močvarnim područjima. Mahovina tepih u raznim nijansama zelene i crvene savršeno će se uklopiti u dizajn vrta. Kvrge izgledaju lijepo na kamenju, na uskim trakama zemlje.

 6. Tuidium (paprat). Oblik podsjeća na raširene izbojke tuje. Zbog rezbarenog oblika često se naziva Paprati. Dobro uspijeva u sjeni pri visokoj vlažnosti.

Primjena briofita u uređenju okoliša

Mahovina je poput guste trave, može ispuniti vodoravne i okomite površine. Briofiti zahtijevaju šišanje, jer rastu u stranu. U krajobraznom dizajnu mahovina je pronašla primjenu za ukrašavanje i ukrašavanje:

 1. travnjaci, travnjaci;

 2. vrtne skulpture;

 3. ukrašavanje popločanih staza;

 4. Obala akumulacije;

 5. fitozidovi;

 6. kamenjari;

 7. cvjetnjaka;

 8. rokarijev.

S japanskim, pejzažnim i retro pejzažnim stilovima, mahovina je nezaobilazna komponenta. Zahvaljujući zelenom tepihu stvara se atmosfera jedinstva s prirodom.

Briofiti obavljaju ne samo dekorativnu ulogu, ako posadite mahovinu na preplavljeno područje, biljka će regulirati vodenu ravnotežu mjesta, upijajući višak vlage. Osim toga, rastući gustim tepihom, briofiti sprječavaju eroziju tla, puhanje. Osim toga, mahovina može rasti na područjima koja su potpuno neprikladna za život drugih biljaka.

Mahovina u krajobraznom dizajnu

Mahovina u vrtu: primjena u krajoliku, uzgoj, njega

Postoji mnogo načina korištenja mahovine u krajobraznom dizajnu.

Dekoracija obale umjetnog rezervoara

Za ukrašavanje Obala bolje je odabrati različite sorte mahovine, upravo će takav dizajn privući oko. Postavljanje briofita mora se odvijati od kraja do kraja, tako da se zglobovi ne vide. Ako ne možete stvoriti bešavni tepih, spojevi se mogu ispuniti iglicama, šljunkom.

Stvaranje močvare na mjestu

Sphagnum, ako je posađen u razini s vodom, stvorit će dojam ukrasne močvare na mjestu. Preporučljivo je koristiti sorte s različitim bojama.

Mali arhitektonski oblici ukrašeni mahovinom

Skulpture na mjestu izgledaju zanimljivije ako su ukrašene mahovinom. Ovisno o ideji, mali arhitektonski oblici mogu se djelomično i potpuno prekriti mahovinom. Uz pomoć mahovine, geometrijske betonske teksture imaju mekši prijelaz.

Bilo koju kamenu skulpturu možete ukrasiti briofitima.Da biste stvorili stvarno remek-djelo, morate se pridržavati određenih pravila:

 1. Skulptura, koja je odabrana za ukrašavanje mahovinom, ne smije se nalaziti na suncu, jer briofiti vole hlad i vlagu.

 2. Mahovina će se razvijati samo na gruboj površini. Stoga će se prije naseljavanja biljaka površina skulpture morati obraditi abrazivnim materijalom.

 3. Samo 50% proizvoda može biti ukrašeno mahovinom, jer će skulptura potpuno prekrivena zelenilom izgledati poput neurednog predmeta.

Pridržavajući se pravila, stranica će ispasti zavist susjeda.

Vrt mahovine ili livada mahovine

Travnjak prekriven mahovinom izgleda estetski ugodno. Takav vrt hrani tlo korisnim tvarima i zadržava vlagu.

Ako se za sadnju mahovine dodijeli veliko područje, bolje ga je posaditi različitim nijansama mahovine. Mahovina se može saditi duž linija, gustog tepiha ili u šahovnici.

Ukrašavanje staza i popločanih staza mahovinom

Tehnika ukrašavanja šavova između ploča mahovinom prikladna je u raznim stilovima krajobraznog dizajna.

Mahovina nije prikladna samo za popunjavanje međupločnog prostora, briofiti lijepo uokviruju vrtne staze.

Zeleni krovovi

Postavljanjem mahovine na krov ne samo da možete vizualno poboljšati krajolik, već i učiniti rekreacijsko područje hladnijim. Takav krov ne zahtijeva održavanje, samo u jesen morat ćete ukloniti otpalo lišće s drveća s površine.

Kako pripremiti mahovinu za uzgoj u vrtu

Pravila za berbu briofita za naknadni uzgoj na mjestu:

 1. Prilikom berbe briofita vrijedi znati da će na mjestu morati stvoriti slične uvjete, inače mahovina neće rasti. Na primjer, mahovina uzeta sa stabla rasti će samo na drvetu, a biljka uklonjena sa zemlje ukorijenit će se samo na tlu.

 2. Da biste pripremili Materijal, morat ćete vrtnom lopaticom odrezati malo mahovine. Prilikom berbe nužno je ukloniti mahovinu sa podloge u kojoj je rasla. Takva mjera poboljšat će prilagodbu biljke u novim uvjetima.

 3. Zreli fragmenti prikladni su za berbu.

 4. Briofiti bolje rastu u djelomičnoj sjeni, u vlažnom okruženju, takvi uvjeti pomažu u dobivanju zasićenih boja. Sunčeve zrake mogu pogoditi mahovine samo ujutro i navečer. To će boju briofita učiniti još svjetlijom.

Prije slijetanja na stalno mjesto, prikupljeni materijal čisti se od lišća i drugih krhotina.

Uzgoj mahovine iz vrta

Za sadnju je bolje odabrati jesensko vrijeme, vjerojatnost ukorjenjivanja u tom razdoblju je 100%. Briofite možete uzgajati na umjetnom i prirodnom kamenju, pogotovo ako imaju poroznu površinu.

Odabir mjesta za slijetanje

Sjenovita mjesta sadrže povećanu vlagu. Upravo se ta područja smatraju idealnim za uzgoj mahovine.

Briofiti mogu biti ukrašeni stjenovitim tlima, kamenjem, posađenim uz vrtne staze. Mahovina na travnjaku zasjenit će ljepotu drveća i grmlja. Ali biljka neće rasti bez njege. Ako je tlo preplavljeno, na površini mahovine razvit će se plijesan. Kao rezultat poraza, morat ćete ga obrisati vlažnom krpom. Ako takve mjere nisu dovoljne, morate lopaticom ili nožem ukloniti područje zahvaćeno plijesni.

Tlo

Mahovina u vrtu: primjena u krajoliku, uzgoj, njega

Visoka razina interneta nije baš prikladna za mahovine, iako čak ni u takvom tlu kultura neće umrijeti. Preporučljivo je odabrati neutralne pokazatelje. Za sadnju možete kupiti mahovinu ili je sakupljati u šumi. Međutim, vrijedno je zapamtiti da su neke vrste mahovine zaštićene, pa bi sakupljanje moglo biti nezakonito.

Sadnja mahovine

Ako su tijekom sakupljanja kulture uzete male površine ogromne kolonije, bit će ih lakše ukorijeniti u vrtu.

 1. Da biste pripremili hranjivu otopinu, trebate uzeti 2 šalice kefira ili jogurta, pomiješati s zdrobljenom mahovinom – 1 šalicu. Smjesom podmažite mjesto na kojem će se saditi mahovina.

 2. Mahovina se stavlja u vodu na jedan dan tako da je zasićena vlagom. Zatim se mora posaditi u vlažno tlo.

 3. Sadnju treba zalijevati. 2 mjeseca-svakodnevno, a zatim-fokusiram se na vrijeme.

Ovisno o tome na kojem je području posađena mahovina, ovisi o tome koliko brzo pušta korijenje. Previše otvorena područja nisu opcija, jer će mahovina izgorjeti na suncu.

Najbolje mjesto za sadnju je na zapadnom ili sjevernom dijelu parcele.

Kako se brinuti za mahovinu

Zdrava biljka koja impresionira svojom ljepotom može se dobiti samo uz pravilnu njegu. Za dobar razvoj važno je održavati vlagu. Međutim, preplavljivanje će loše utjecati na kulturu. Za bolji rast potrebno je hraniti mahovinu gnojivima.

Obrezivanje

Ako mahovina raste bujno u jednom dijelu parcele, a suši se u drugom, vrijeme je za obrezivanje. Zahvaljujući formiranju grmlja, oni će biti zeleni i svijetli. Ako se formiraju ćelave mrlje, potrebno ih je zamijeniti novim biljkama.

Mahovina će ukrasiti mjesto tijekom cijele godine i oduševiti oko ugodnim zelenilom, pogotovo jer ne zahtijeva često zalijevanje. Njega također ne uzrokuje ozbiljnost.

Grafiti od mahovine u vrtu: stvaranje kompozicija

Briofiti su zahvalne biljke s kojima možete stvoriti umjetnička djela. Da biste snove pretvorili u stvarnost, trebali biste koristiti jednostavan recept.

Trebate uzeti blender i u njega staviti nekoliko jastuka od mahovine. Zatim zdrobljenom briofitu dodajte 1 šalicu vode, pola šalice kefira, 1 šalicu biljnog hidrogela da zgusne smjesu. Bez toga ništa neće uspjeti. Pomiješajte sve sastojke. Zatim, na površinu koja je odabrana za sadnju mahovine (veliko kamenje, cigla, betonski zid), trebate staviti matricu i nanijeti smjesu u debelom sloju četkom.

U roku od 14 dana preporučuje se češće prskanje nasada kako bi se spore počele razvijati. Za mjesec dana rezultat će ugoditi.

Mahovina je pristaša zasjenjenih i vlažnih mjesta. Zbog činjenice da se malo ljudi susreće s mahovinom u životu, stoga postoji malo znanja o ovoj nevjerojatnoj biljci. U davna vremena mahovina se koristila kao medicinski zavoj. Do sada mnogi vlasnici kuća koriste mahovinu za izolaciju kuće. Osim toga, briofiti su izvrstan materijal za stvaranje kompozicija u pejzažnom dizajnu.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Allen Ovich

Zdravo svima! Ja sam Allen Ovich, i veoma sam uzbuđen što mogu da podelim svoju strast prema popravci i instalaciji opreme sa vama. Kao autor na ovom sajtu, pokreće me moja ljubav prema tehnologiji i želja da pomognem drugima da razumeju i reše probleme vezane za njihovu opremu.

Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: