Jesenska njega jagoda

Jesen je vrijeme” generalnog čišćenja ” plantaže jagoda. Pred nama je hladna zima koju bi biljke trebale dočekati u punoj borbenoj pripravnosti.

Jesenska njega jagoda

Njega jagoda u jesen

Glavni posao trebao je biti obavljen u srpnju i kolovozu:

 1. s teškim oštećenjem štetnika ili bolesti-odrežite sve bolesne listove, ostavljajući samo srce;

 2. hraniti tijekom razdoblja polaganja cvjetnih pupova buduće žetve.

Ako su se tijekom vegetacijske sezone biljke dobro brinule i provodile planirano hranjenje, zalijevanje, tretirale od bolesti i štetnika, u jesen će grmlje biti zdravo i briga će biti svedena na minimum.Ali čak i tako, potrebno je

 1. plantažu treba osloboditi korova i rahliti tlo;

 2. pospremite sloj malča;

 3. liječite same biljke i tlo ispod njih;

 4. oslobodite ih štetnika;

 5. pravilno hraniti;

 6. izolirajte za zimu.

Uklanjamo krevete

Čak i ako su biljke jako bolesne, u ovom trenutku više nije moguće kositi lišće — neće imati vremena za rast, a jagode će zimi oslabiti. Može se smrznuti, pogotovo ako zima nije snježna. Postoji samo jedan izlaz — ukloniti pocrnjelo i najbolesnije lišće, a zatim liječiti. To se ne može odgoditi, jer su mnogi lijekovi učinkoviti samo na pozitivnim temperaturama.

Ako je krevet malčiran, u jesen se uklanja stari sloj — tijekom ljeta u njemu su se nakupili štetnici i patogeni. Nakon toga, kreveti se olabave, uklanjaju korov i ponovno malčiraju: sijenom, pokošenom travom bez sjemena, crnogoričnim leglom, piljevinom, kompostom ili humusom, čak će i obična vrtna zemlja pomiješana s pijeskom učiniti. Ako je sloj malča 5 cm ili malo veći, korijenje će biti pouzdano pokriveno, a humus ili kompost u proljeće poslužit će kao dobra prehrana za biljke. Ali jagode trebaju gnojivo u jesen.

Ako iz nekog razloga nisu svi brkovi ljeti obrezani i ukorijenjeni, sade se ili jednostavno uklone iz vrta ako nisu potrebni. Remontantne jagode još uvijek imaju plod. Kako ne bi oslabili grmlje, uklanjaju se svi pupoljci i vrlo mali jajnici — neće imati vremena dati pune bobice.

Jesenska njega jagoda

Kako hraniti

Gnojidba dušikom potrebna je jagodama u proljeće i ljeto, u jesen joj je potreban fosfor i kalij kako bi dovršili polaganje cvjetnih pupova i pripremili se za zimu. Jesensko hranjenje uvijek se daje u obliku otopina kako bi biljke imale vremena iskoristiti hranjive sastojke. Najbolje se otapa u vodi, a biljke apsorbiraju kalijev monofosfat — na 10 L 1 žlica. l. Potrošnja ovisi o snazi grma — od jedne i pol litre po dobro razvijenoj biljci do 0,5 litre – po slabom grmu. Unedostatak kalijevog monofosfata fosforna i kalijeva gnojiva miješaju se samostalno:

 1. pripremite matičnu otopinu -300 g superfosfata, ulijte 1 litru vruće vode i inzistirajte na danu;

 2. za kantu otopine za navodnjavanje trebat će vam 150 g infuzije, ovdje se dodaje i 1 žlica. l. kalijev sulfat, bolje otapa prah, a ne granule.

Druga alternativa je hranjenje dobro trulim organskim tvarima-humusom ili kompostom: kanta od 1 kvadrata. m i pepeo — 1 čaša za isto područje.

Paralelno s tim, kreveti se hrane organskim tekućim gnojivom “organska Mješavina jesenskog eliksira”, razrjeđujući ga u vodi prema uputama. To nije samo prehrana, već i jačanje imuniteta biljaka. U remontantnim jagodama takvo hranjenje ubrzat će sazrijevanje vezanih bobica.

Sva tekuća prihrana vrši se tek nakon prethodnog zalijevanja čistom vodom. Jagode trebaju hidrataciju tijekom cijele vegetacijske sezone, a ne samo tijekom ploda. Ako nema oborina, kreveti se zalijevaju tjedno, vlaga bi trebala navlažiti tlo najmanje 20 cm.

Kako liječiti

Liječenje i uklanjanje štetočina u jesen za obične i remontantne jagode pristup je različit:

 1. obične jagode odavno su dale urod, pa je u jesen sasvim moguće koristiti učinkovita kemijska sredstva — i pripremiti mješavinu “Aktare”, “topaza ” ili” skora ” i “Horusa”, dodajući “Liposame” za lijepljenje, takva kombinacija fungicida i insekticida dat će učinkovit učinak, a do proljeća će se već imati vremena razgraditi i neće utjecati na kvalitetu usjeva;

 2. prilikom obrade remontantnih jagoda koriste se samo biološki pripravci: “Alirin”, “Gamair”, “bitoksibacilin”,” Lepidocid ” + “Fitoverm” od štetnika + “Liposam”, možete se ograničiti na jedan “Haupsin” — na 10 litara vode 300 mg, to je i fungicid i insekticid, ali tada ćete morati dodatno obraditi tlo.

Biološki pripravci provode se dva puta u razmaku od oko tjedan dana, kada se koriste kemikalije, dovoljno je jednom prskati biljke.

Tijekom jesenske obrade vrta od štetnika i bolesti, ne zaboravite na jagode, ali koncentracija bakrenog sulfata za nju je slabija — 1%.

Pripravci tla

Ako su jagode tijekom sezone bile jako bolesne, u tlu postoje uzročnici bolesti. Možete ga tretirati otopinama “Maksima” ili “Fundazol”. Ali biološki proizvodi djeluju mnogo mekše i ne manje učinkovito: “Fitolavin”, “Trichocin”, “Fitosporin”, sigurni su za ljude i korisnu mikrofloru. S štetočinama koje žive u tlu, “Boverin”, “Mikoradna tehnologija” na temelju METARIZINA, dobro se nosi s štetočinama koje žive u tlu. Nije potrebno tretirati sve lijekove odjednom — odaberite jedan fungicid i jedan insekticid.

Sklonište za zimu

Većina sorti jagoda u srednjoj traci prilično je otporna na mraz i, u prisutnosti snježnog pokrivača, dobro zimi. Ponekad su jaki mrazovi bez snijega, u ovom slučaju jagode trebaju zaštitu. Malčirani korijeni će ih preživjeti. Gornji dio izoliran je otpalim lišćem ili bijelim pokrivnim materijalom, uklanja se kad počnu Snježne padavine. Snijeg izolira biljke tijekom zime, bacajući ga na krevete.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: