15 najboljih atrakcija Pakistana

* Pregled najboljih prema uredništvu. O kriterijima odabira. Ovaj je materijal subjektivan, nije oglašavanje i ne služi kao vodič za kupnju. Prije kupnje potrebno je konzultirati stručnjaka.

Pakistan nije jedno od popularnih turističkih mjesta. Neki dijelovi ove zemlje opasni su za posjet zbog vojnih sukoba. Međutim, ovdje, u blizini Tibeta, sakupljaju se spomenici mnogih kultura i civilizacija koje su u ovoj regiji postojale 5000 godina. Turistička infrastruktura dostupna je u glavnom gradu Pakistana-Islamabadu, kao i u gradovima Lahore i Karachi.

Poredak najboljih atrakcija Pakistana

NominacijamjestoZnamenitostOcjena
Poredak najboljih atrakcija Pakistana1Tvrđava Lahore5.0
2Faisalova Džamija4.9
3Džamija Badshahi4.8
4Tvrđava Rohtas4.7
5Mauzolej Jinnah4.7
6Džamija Vazir Khan4.7
7Palača Mohatta4.6
8Vrtovi Shalimar4.5
9Mohenjo-Daro4.4
10Tvrđava Baltit4.3
11Muzej Lahore4.3
12Deravar4.2
13Rezervoar Raval4.2
14Drevni grad Taksila4.1
15Daman-e-Koch4.0

Tvrđava Lahore

Ocjena atrakcije: 5.0

Tvrđava Lahore

Prva stvar koju treba posjetiti u Pakistanu je tvrđava koja se nalazi u gradu Lahoreu. Ova atrakcija ima bogatu povijest. Prvi put je sagrađena u stoljeću Naina-tada je tvrđava služila kao rezidencija Muhammada Gourija, osvajača iz obitelji ghurid. Dok su staze koje su povezivale Perziju, Indiju i Tibet prolazile kroz Lahore, tvrđava je više puta osvajana, uništavana i obnavljana.

Orijentir je svoj moderni izgled stekao u stoljeću Naina, pod vladavinom Mogulskog cara Akbara. Tvrđava, obnovljena na njegovu inicijativu, nadmašila je sve svoje prethodne verzije. Sastoji se od pješčenjaka i pečene opeke, ima oblik trapeza i zauzima oko 20 hektara. Zanimljiva je ova atrakcija prije svega neobična arhitektura. Osim nje, tvrđava je poznata po svom vrtu, gdje se nalaze slapovi i ukrasni ribnjaci.

U zapadnom dijelu tvrđave Lahore nalazi se biserna džamija-prekrasna građevina izrađena od alepskog stakla i bijelog mramora. Smještena je u blizini vrata Amalgiri – glavnog ulaza u tvrđavu. U doba Sika Džamija se koristila kao zgrada za državnu blagajnu, ali je sada povratila svoj vjerski značaj.

Faisalova Džamija

Ocjena atrakcije: 4.9

Faisalova Džamija

Ova džamija je najveća u Pakistanu. Znamenitost se nalazi u glavnom gradu zemlje, Islamabadu. Njegova površina je 5000 četvornih metara, unutra može istovremeno stati 300 tisuća vjernika. Poticaj za stvaranje ove gigantske džamije bio je posjet tadašnjeg kralja Faisala Saudijske Arabije. Predložio je stvaranje ove građevine i financirao izgradnju. 1986. godine dovršena je džamija koju je projektirao turski arhitekt Vedat Dalokai.

Prva značajka džamije koja odmah upada u oči je neobičan oblik zgrade. Jedinstvena vrsta građevine referenca je na sliku beduinskog šatora, simbola teškog, ali slobodnog života nomada. Glavna zgrada u obliku šatora može primiti 10 tisuća ljudi. Nema kupole i lukove i stoji okružen s 4 minareta-tankim kulama koje se uzdižu do visine od 90 metara. Neobična građevina privlači turiste, ali ovdje ne idu samo oni – tisuće muslimana Islamabada posjećuju džamiju za svakodnevne molitve.

Džamija Badshahi

Ocjena atrakcije: 4.8

Džamija Badshahi

Druga najveća džamija u Pakistanu nalazi se u Lahoreu. Izgrađena je u stoljeću prije Krista, pod vladavinom posljednjeg iz mogulske dinastije, Aurangzeba. Stoga je ova znamenitost najnovije dostignuće arhitekture Mogulskog doba i njezin najvažniji spomenik. U stoljeću u kojem su Sikhi zauzeli Lahore, džamija je korištena kao skladište. Nakon neovisnosti Pakistana, obnovljena je i ponovno je počela ispunjavati svoju vjersku svrhu.

Orijentir se nalazi nasuprot tvrđave Lahore. Džamija je podignuta na visokoj platformi koja se uzdiže iznad grada. Da biste se popeli na glavni ulaz, potrebno je proći 22 koraka. Iznad molitvene dvorane uzdižu se tri kupole bijele boje. Oni su u suprotnosti s crvenim minaretima, kojih džamija ima osam. Minareti su također prekriveni bijelim kupolama. Unutra su dvije dvorane – blizu i daleko.

U džamiji se nalazi i mali muzej u kojem se nalaze relikvije povezane s islamom. Nalazi se u gornjem sloju glavnog ulaza. Iza staklenih vitrina nalazi se UKUPNO 27 predmeta, među njima i zeleni turban proroka Muhameda.

Tvrđava Rohtas

Ocjena atrakcije: 4.7

Tvrđava Rohtas

Tvrđava Rohtas podignuta je u etapi stoljeću na inicijativu muslimanskog vojskovođe Sher Shaha. U blizini je bila velika cesta na kotačima. Glavna svrha zgrade bila je obrana teritorija od Humajuna, drugog od mogula. Znamenitost je dobila ime po bitci kod Rohtasa, gdje je Sher Shah pobijedio mogulsku vojsku. Humaun nikada nije mogao zauzeti tvrđavu – izdajnik mu je donio pobjedu, otvorivši vrata vojnicima.

Utvrđeni zidovi Rohtasa uzdižu se 18 metara. Njihova ukupna duljina doseže 4 km. Za obranu od neprijatelja oko perimetra zidova podignuto je 68 bastiona u obliku polukruga. Moguće je ući kroz nekoliko vrata od pješčenjaka smještenih na različitim stranama. U vrijeme svog stvaranja tvrđava je bila uzor neosvojivosti, nakon osvajanja moguli su izgradili mnoge građevine po njenom uzoru. Zgrada je sada u vlasništvu Pakistana i otvorena je za turiste koji se žele diviti njezinoj veličini.

Mauzolej Jinnah

Ocjena atrakcije: 4.7

Mauzolej Jinnah

U Karachiju, lučkom gradu na jugu Pakistana, nalazi se grobnica osnivača države, Muhammada Ali Jinnah. Podignut je ne tako davno – 1960-ih, ima moderan izgled od 1970. Materijal od kojeg je izgrađen mauzolej je bijeli mramor. S četiri strane zgrada je ukrašena mavarskim lukovima kroz koje se može ući. Glavna značajka dizajna je divovska kupola, također izrađena od mramora.

Grobnica stoji na platformi visokoj 4 metra koja okružuje park. Oblik zgrade je kvadrat sa stranom od 75 metara. Visina-43 metra, kupola se uzdiže iznad cijelog grada i vidljiva je s bilo koje točke. Unutra visi veliki kristalni luster koji je Pakistanu poklonila Kina, a nalazi se i spomen ploča Muhammada Jinnah presvučena srebrom. Kako bi odali počast osnivaču nacije, tisuće stanovnika Pakistana svakodnevno posjećuju grobnicu.

Džamija Vazir Khan

Ocjena atrakcije: 4.7

Džamija Vazir Khan

Ova džamija podignuta je u Lahoreu pod vladavinom šah Jahana, Mogulskog cara. Građevinski radovi započeli su 1634. -1635., a nakon 7 godina gradnja je bila spremna. Džamija je dobila ime u čast guvernera Lahorea, koji se zvao Vazir Khan – prva od riječi znači “ministar”. Stil gradnje tipičan je mogulski, a pročelje zgrade ukrašeno je velikim brojem freski koje su izradili Lahore majstori.

U unutarnjem dvorištu zgrade nalazi se grobnica vladara Sajeda Muhammada Ishaka, koji je živio u Lahoreu. Na ulazu u džamiju s obje strane nalaze se kule s kupolama. Iznutra je orijentir zadržao izgled kakav je imao prije 400 godina. Ovdje se još uvijek održavaju bogoslužja, a turisti mogu ući unutra samo između. Džamiju posjećuju i muslimani iz drugih zemalja i samo ljudi koji su zainteresirani za povijest ili vole neobična mjesta.

Palača Mohatta

Ocjena atrakcije: 4.6

Palača Mohatta

Ova palača sagrađena je 1927. godine kao rezidencija Mohatte, biznismena iz Marvara. Nalazi se znamenitost u gradu Karachi. Površina zgrade je 1.720 četvornih metara, glavne značajke palače su prozori od vitraja u obliku lukova, devet kupola, ograde i cvjetne ograde. Stepenice, kamini i namještaj koji se nalaze unutra izrađeni su od tikovine.

1947. godine, nakon neovisnosti Pakistana, u palači je bilo smješteno Ministarstvo vanjskih poslova zemlje. 1964. zgrada je postala vlasništvo Fatime Jinnah, mlađe sestre osnivača države Muhammada Alija. Tada je, nakon Fatimine smrti, palača postala u vlasništvu njezine sestre Shirin Bai, koja je u njoj živjela sve dok nije umrla 1980. Do 1995. godine ulaz je bio zatvoren, a nakon što je znamenitost stekla provincija Sindh, a u roku od 4 godine obnovljena je i pretvorena u turističko mjesto.

U prizemlju zgrade nalaze se prostrane sobe u kojima se turisti mogu opustiti. Iz njih se otvara izlaz na terasu s koje se možete diviti panorami grada. Također možete lutati podzemnim tunelima izvorno izgrađenim za siguran dolazak u palaču supruge Mohatte.

Vrtovi Shalimar

Ocjena atrakcije: 4.5

Vrtovi Shalimar

Vrtovi Shalimar znamenitost su Lahorea i UNESCO-ve Svjetske baštine. Ovaj kutak zelenila stvoren je 1641. -1642., pod carem Shah Jahanom, kako bi pokazao moć Mogulskog carstva. Unutar vrtova nalaze se džamije i palače, ukrasni ribnjaci i slapovi. Geometrijski su besprijekornih proporcija i oštro se ističu među pustinjskim krajolikom.

Shalimar čine tri terase, svaka 4-5 metara viša od druge. Za prehranu biljaka u suhoj klimi, vodeni kanal iz himalajskog podnožja doveden je u vrt. Zahvaljujući tome, ovdje ima obilne vode: fontane, bazeni, izvori. Zajedno sa zelenilom, slika podsjeća na islamsku sliku Raja – očito se upravo na njega pozivaju tvorci vrta. Među biljkama prevladavaju čempresi – oni služe kao simbol vječnosti, a stabla citrusa-njihovo cvjetanje simbolizira mladost. To nadopunjuje filozofsko značenje ugrađeno u vrt.

Mohenjo-Daro

Ocjena atrakcije: 4.4

Mohenjo-Daro

Mohenjo-Daro je drevni uništeni grad koji je sagrađen oko 2600. pr. Pripadao je civilizaciji koja je živjela u dolini Inda-Indije ili harrapije. Pretpostavlja se da je grad bio administrativno središte u kojem su cvjetali obrt i trgovina. Pola tisućljeća nakon izgradnje Mohenjo-Daro, civilizacija je propala i grad je bio pust. Postoje različite verzije o razlozima njegove smrti – poplava, invazija Arijaca, neki čak sugeriraju nuklearnu eksploziju.

Površina sačuvanih ruševina je oko 250 hektara. Na ovom mjestu nalazi se vrlo moćan kulturni sloj, debljine do 20 metara. Postoje dva dijela naselja – “Citadela” pravokutnog oblika i “Donji Grad”, svaki od njih okružen je visokim zidovima, koji su, očito, štitili stanovnike od poplava. Procjenjuje se da je stanovništvo Mohenjo-Daro bilo približno 35 tisuća ljudi. Sada ovdje nisu ostale useljive zgrade, a ruševine postoje samo kao povijesni spomenik i turistička atrakcija.

Tvrđava Baltit

Ocjena atrakcije: 4.3

Tvrđava Baltit

Utvrda Baltit je tibetanska Planinska tvrđava smještena u sjevernom dijelu Pakistana. Struktura postoji već 700 godina, od stoljeća do stoljeća. Tibetanska arhitektura svojstvena zgradi daje joj neobičan i čudan izgled. Međutim, za svoje je vrijeme bio vrlo praktičan, kombinirajući funkcionalnost i sigurnost. Sa njegovih zidova jasno se vidi dolina smještena ispod, što određuje strateški značaj zgrade.

Utvrda služi kao spomenik feudalnoj državi Hunza, malom kanatu smještenom u Tibetu na današnjem teritoriju Pakistana. Tvrđava služi kao simbol snage i vještine Hunza. S vremenom se struktura zgrade samo zakomplicirala jer je svaki vladar dodao nešto drugačije.

Nadalje, kanat je propadao, a do stoljeća Naga tvrđava je napuštena i uskoro je trebala biti uništena. Međutim, utvrda je sačuvana i obnovljena kao spomenik drevne kulture, a njezino očuvanje nadgledaju sadašnji pripadnici plemena hunz. Stoga ova atrakcija privlači turiste do danas.

Muzej Lahore

Ocjena atrakcije: 4.3

Muzej Lahore

Muzej Lahore osnovan je 1864. godine, jedan od najstarijih u Južnoj Aziji. U modernoj zgradi nalazi se od 1894. godine – prije toga, eksponati su bili smješteni u dvorani izložbe Punjabi. Jedan od prvih kustosa muzeja bio je otac književnika Rudarda Kiplinga, John Kipling.

Muzej Lahore sadrži arheološke eksponate iz najrazličitijih razdoblja – od samog početka civilizacije do srednjeg vijeka. U njemu se nalaze rukotvorine, likovna umjetnost, povijesni artefakti. Zanimljiva je i zbirka starogrčkih i mogulskih novčića. Muzej ima vrata i druge drvene radove Sikha. Jedan od najpoznatijih eksponata je izgladnjeli Buda iz Gandhare.

Muzej Lahore ogleda se u svjetskoj, a ne samo pakistanskoj kulturi. Na primjer, u njemu se odvijaju radnje romana “Kim”, koji je 1901. napisao Rudard Kipling.

Deravar

Ocjena atrakcije: 4.2

Deravar

Na granici Pakistana s Indijom nalazi se neosvojiva tvrđava Deravar. Struktura je kvadratnog tlocrta i sastoji se od 40 kružnih kula povezanih zidinama tvrđave. Visina zidova doseže 30 metara, ukupna duljina je kilometar i pol. Postoje i podzemne razine o kojima se sastavljaju različite priče.

Građevine na ovom području građene su postupno, tijekom mnogih stoljeća. Prva utvrda nastala je pod Mogulima. Sadašnja građevina na njenom mjestu počela se stvarati od 1733. godine, kada je vladala dinastija Abbasi. Još u stoljeću, tvrđava je bila naseljena i nastavila se dovršavati. Tek krajem prošlog stoljeća vojska je napustila utvrdu. Sada turisti mogu slobodno šetati tvrđavom.

Sada je stanje tvrđave žalosno. Podzemni labirinti uglavnom su propali, a kule se također počinju raspadati. Mještani se ne mogu nositi s restauracijom, ne zna se točno pomaže li im UNESCO. Stoga je Deravar atrakcija koju vrijedi posjetiti prije nego što nestane s lica Zemlje.

Rezervoar Raval

Ocjena atrakcije: 4.2

Rezervoar Raval

U Pakistanu postoji i mjesto za opuštanje nakon napornih šetnji povijesnim mjestima. Raval je rezervoar koji opskrbljuje pakistanske gradove Ravalpindi i Islamabad vodom. Područje oko rezervoara je uređeno – stvoreni su vrtovi s drvećem koje lijepo cvjeta, postoje uličice i mjesta za piknik. Ovdje možete loviti ribu dok stojite na obali ili se čamcima voziti po rezervoaru. Na ovom mjestu djeluju i privatni ronilački i jedriličarski klubovi.

Također, rezervoar je poznat po bogatom životinjskom svijetu. Raval je izvrsno mjesto za promatranje divljih ptica. Ovdje zimi mnoge patke patke. Nedaleko je Nacionalni park Margalla Hills, dom borova i zimzelenih hrastova i dom leoparda, divljih svinja, lisica, šakala, ptica grabljivica i zmija. Unatoč takvoj raznolikosti životinja, u parku postoje relativno sigurne turističke rute.

Drevni grad Taksila

Ocjena atrakcije: 4.1

Drevni grad Taksila

U blizini Islamabada nalaze se ruševine drevnog grada, nekadašnjeg glavnog grada indijskog naroda Gandhara. Kada je Aleksandar Veliki osvojio Islamabad 327. pr. Na to podsjećaju brojni kipovi velikog osvajača koje su izradili lokalni stanovnici. U Aina stoljeću grad je uništilo pleme heftalita i nakon toga više nije obnovljen.

Taksila je poznata po jedinstvenim skulpturama Gandhara, neobičnoj arhitekturi i drugim primjerima umjetnosti drevnog naroda. U zapadnom dijelu nalazi se kip Bude i njegove kamene slike. Zanimljiva je stupa Dharmarajika smještena u Taksili – u njoj je pokopan Buddha Shakjamuni. Struktura se sastoji od glavne zgrade, određenog broja malih kapela i samostana. Ovdje postoje i druge građevine koje vrijedi vidjeti – na primjer, kraljeva palača i Apsidalni hram.

Daman-e-Koch

Ocjena atrakcije: 4.0

Daman-e-Koch

Daman e Koh park na vrhu jednog od brda Margalla smještenih nekoliko kilometara od Islamabada. Ime se s Urdu prevodi kao “središte brda”. Park se nalazi na nadmorskoj visini od 830 metara – 150 metara viši od glavnog grada Pakistana i stoga se koristi kao vidikovac s kojeg se vidi cijeli Islamabad. Ovdje se odmaraju i turisti i mještani.

Panoramski pogled na Islamabad otvara se na južnom kraju parka. Odatle se možete diviti rezervoaru Raval i Faisal džamiji okruženoj zelenim drvećem. Majmuni često lutaju parkom, ponekad gepardi lutaju-ove mačke obično ne napadaju ljude, pa ih se ne biste trebali bojati. Nedaleko je najviša točka brda Margalla-Pir Sohava, s nadmorskom visinom od 1100 metara. Moguće je da će Daman-e-Koch uskoro biti povezan s PIR-Sohavom žičarom.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: