Aparati za espresso kavu

Kućni aparat za kavu Espresso – svestran način pripreme pića s okusom u bilo koje doba dana. Prije ili kasnije, svi sladokusci kave dođu do ovog mišljenja. Može se koristiti za kontrolu tvrdoće vode, izbor zrna i stupanj mljevenja, ali način kuhanja kave najviše utječe na njezin okus.

Prednosti u odnosu na druge vrste

S kemijskog gledišta, mljevena zrna kave skup su složenih organskih tvari – tanini, kofein, posebna ulja. Tijekom uobičajenog kuhanja u džezvi neki se unište čak i ako se poštuju sva preporučena pravila. Ako za pripremu koristite aparat za kavu s kapanjem, rezultat će biti slab ekstrakt, a također ćete morati stalno mijenjati papirnate filtere. Upravo ta verzija napitka najviše podsjeća na Americano kavu blagog okusa i niske jakosti.

Priprema pravog espressa nemoguća je bez prerade mljevenih zrna pod tlakom – izvlači najviše organskih tvari, tvori robnu pjenu – vrhnje, a sama kava postaje gusta i bogata. Ova se tehnologija koristi u automatskim aparatima za kavu.

Postoji još jedna vrsta uređaja – strojevi koji rade na posebnim kapsulama. Laki su za održavanje, kompaktni, ali svaki put zahtijevaju vlasničko “punjenje”. Istodobno, kapsule su potrebne strogo određene vrste i teško ih je pronaći u prodaji.

Princip rada

Čista voda se ulijeva u posudu posebno određenu za to. Mljeveni prah u količini od 7-10 grama ulije se u odvojivi dio aparata za kavu ili rog, nakon čega se preša posebnim uređaj – neovlašteno otvaranje. Može se ugraditi u tijelo aparata za kavu, ali postoje i profesionalni modeli koji se prodaju zasebno. Nabijač igra važnu ulogu u pripremi espressa: previše gusto spriječit će prolaz tekućine, a slabo će dopustiti da voda prodire samo kroz središte „pilule“ za kavu, čime će napitak postati slab.

Čitaj više  Mješalica Gemlux

Rog nije jedini uvjet za ukusnu kavu. Tlak pare koji stvara električna pumpa u aparatu za kavu mora biti najmanje 10 bara. Ovo je minimalno prihvatljiva karakteristika za proizvodnju pravog espressa.

Dodatne funkcije

Moderni modeli aparata za kavu za dom ne mogu samo napraviti ukusnu kavu. Radi lakše uporabe, proizvođači im pružaju razne dodatne funkcije. To može biti:

  • ugrađeni mlin za kavu s podešavanjem stupnja mljevenja;
  • cappuccinatore ili panarello – ručni ili automatski uređaj za pjenjenje mlijeka;
  • sustav za čišćenje i uklanjanje kamenca uređaja;
  • automatsko upravljanje prisutnost vode i žitarica;
  • mogućnost kuhanja nekoliko obroka u isto vrijeme.

Premium modeli dizajnirani su za velika i dugotrajna opterećenja, zaštićeni su od zlouporabe i imaju dug jamstveni rok. Pogodni su i za kućnu i za uredsku uporabu.

Značajke njege i popravka

Za kuhanje kave u aparatu najbolje je koristiti čistu, filtriranu vodu. To je potrebno ne samo za okus pića: soli kalcija i magnezija koje se nalaze u običnoj tekućoj vodi s vremenom stvaraju kamenac unutar uređaja i mogu dovesti do njegovog raspada. Za prevenciju se preporučuje redovito izvođenje dekalcifikacija – čišćenje mehanizma od naslaga vapna. Kod kuće možete otopiti dobivenu ljestvicu otopinom octa ili limunske kiseline.

Automatski proizvođači kapućina također često ne uspijevaju: mlijeko se u njih dovodi kroz tanku cijev, koju je potrebno stalno ispirati i čistiti od masti. Uređaji s ugrađenom mini brusilicom posebno su hiroviti- male čestice praha mogu ući unutra i pokvariti mehanizam. Općenito, čak i najbolji i najkvalitetniji automobili zahtijevaju poštovanje.

Preporučuje se redovito profesionalno čišćenje opreme za kavu u specijaliziranom servisnom centru. Stoga je poželjno da je prijenosni aparat za kavu koji ste odabrali bio poznate marke – ako je potrebno, lakše je zamijeniti ovaj ili onaj dio.

De Longhi ETAM 29.510.B

Talijanski proizvođač kućanskih aparata već se dugo etablirao na tržištu automatskih aparata za kavu. Model serije “Autentica” s elektroničkom kontrolom omogućuje spremanje pojedinačnih postavki za svakog korisnika – jačine pića, temperature i željene zapremine. U stanju je pripremiti ne samo klasični espresso, već i druge programirane recepte: ristretto, cappuccino, latte. Ugrađeni mlin za kavu ima 13 stupnjeva mljevenja, a poseban filtar uključen u komplet sprječava ulazak štetnih tvari u piće. Brojne recenzije potrošača primjećuju ne samo funkcionalnost ovog modela, već i moderan dizajn. Jamstvena usluga se daje 5 godina.

Čitaj više  Namještaj za malu kuhinju

Philips-Saeco HD8753 / 19

Obećava ukusno piće pritiskom na gumb. Keramičke oštrice ugrađene brusilice osiguravaju tihi rad, a automatski ciklusi čišćenja uređaja uklanjaju potrebu za kontaktiranjem servisnog centra. Spremnik za mlijeko lako se uklanja i čisti u perilici posuđa, a prikladan izbornik boja zadovoljava najnovije zahtjeve.

Krups EA810B70

Francuski brend, kod nas nedovoljno poznat, dio je koncerna od 2001. godine Grupa SEB, okupljaju popularne robne marke Moulinex, Rowenta i Tefal. Model EA810B70 ima kompaktnu veličinu, tih je u radu i osigurava tlak pare do 15 bara. Kontrola je mehanička, ali nije ju teško razumjeti: postoji nekoliko stupnjeva mljevenja zrna, načini za pripremu ristretta, espressa i lunga. Općenito, ovo je praktična kućna opcija.

Lavazza “Espresso Point Matinee”

Aparat za kavu je kompaktan i jednostavan za upotrebu: pakiranje kave u obliku posebnih kapsula omogućuje vam očuvanje svježine i arome. “E-Point Lavazza Espresso Point Matinee” ne stvara buku, lako se i brzo čisti, a kava se pokaže zaista bogatom i ukusnom. Komplet markiranih kapsula obično se prodaje zajedno s aparatom za kavu, a ako nisu dostupni, lako ih možete pronaći u bilo kojoj trgovini.

Koji god model odabrali, gotovo svi moderni aparati za kavu omogućuju vam da dobijete ukusan i aromatičan espresso bez ikakvog dodatnog napora. Priprema ovog napitka prestat će biti svakodnevni posao i omogućit će vam da u potpunosti uživate u njegovu okusu.

U sljedećem videu – pregled aparata za kavu Espresso.

Ocijenite članak
( Još nema ocjena )
Dodaj komentare

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: